Ezt olvasta már?

Összefogás a mellrák ellen,rózsaszín Lánchíd 2019.

Évente mintegy 8500 új mellrákos esetet diagnosztizálnak országszerte

0

A hollywoodi pénzgyár szülöttei: A legtöbb bevételt hozott filmek a világon és a Disney terjeszkedése

Hollywood a filmiparban és gyártásban betöltött szerepe a mai napig meghatározó, de míg korábban a filmtechnika fejlődését és a filmek népszerűsítését segítette elő és szolgálta, addigra mára egy terjeszkedő polipra hasonlít, amely pénzzel táplálkozik. Részben ennek eredményei a box office óriások.


hirdetés

A mozifilmek mára szerves részét képezik a szabadidős tevékenységeink lehetőségeinek és egy globális tömegtrenddé és tömegfogyasztási tartalommá vált. Az élménytársadalom elmélete által jellemzett közönség részben az ilyen szórakozási élményeket nyújtó multimodális tartalmak, azaz a filmek révén keresztül képes minél jobban átélni és megélni az életet, amely az egyik fő céljává vált az embereknek.

Az Astor Mozi Melbournben, a legtöbb ülőhellyel rendelkező filmszínház a világon

A filmek azonban nem mindig voltak központi elemei a szórakoztatóiparnak, főleg nem számított érdekességnek, hogy egyes filmek milyen bevételeket képesek produkálni, ami mára már egy teljesen külön ágensnek számít a filmiparon belül. Ez egy másik vetülete a filmeknek, amely a mai hollywoodi filmkészítésben elég sok blockbuster (azaz kasszasiker vagy bombasiker) kapcsán felmerül: milyen módon lehet minél több pénzt kisajtolni egy filmötletből, netán egy adott franchisból (azaz “védjegy”) vagy brandből (lásd: Star Wars, Marvel és társaik). Rebootokból és önmagába visszaforduló, ismétlődő remake-ekből épülő mozgókép-hegyek tornyosulnak Los Angeles-ben, amelyek ilyen vagy olyan rekordokat döntenek meg a mozikasszákban eladott jegyekből származó bevételek kapcsán.

Szószedet:

Box Office = jegypénztár

CGI = Computer-Generated Imagery, magyarul számítógép által generált kép. Ez általában azt jelenti, hogy filmben 3D-és számítógépes grafikát alkalmaznak a látványvilág megalkotására vagy egyes akció- és harcjelenetek lefogatására.

Reboot = Egy alapötlet, egy történet, egy korábbi produkció vagy akár egy könyv merőben újragondolt változata, amelyet vászonra visznek. Itt akár teljesen más háttértörténetet kaphatnak egyes szereplők, mint a róluk szóló korábbi filmekben. Például ilyen lehet a Pókember filmek, amely szuperhős bőrébe immáron harmadszorra bújik új színész Tom Holland személyében. Vagy Christopher Nolan Batman filmjei is teljesen új táptalajból növesztették ki Christian Bale sötét lovagját.

Remake = amikor szinte teljesen ugyanúgy visznek vászonra egy filmet, mint elődje csak fel van újítva, új műfaji keretbe van ágyazva stb. Nagyon jó példa a remake-re a Disney mesék élőszereplős adaptációi, mint az új Aladdin, a bukásnak számító Dumbo vagy a klasszikus mestermű királydrámát meggyalázó Oroszlánykirály CGI-kotyvaléka.

De hogy hol lehet mindezt a bevétel-mozgást naprakészen nyomon követni?

Ezen indíttatásból hozta létre 1998-ban Brandon Gray a Box Office Mojo weboldalát, (belinkelni) amely nem csak összegyűjti, de a jegyárak forgalmazóinak segítségével eléggé dollárcentre pontosan követi is, hogy a friss és ropogós blockbusterek vagy éppen a kisebb művészfilmek milyen bevételeket értek el a mozik jegypénztárainál. Általában 2 naponta frissítik az aktuális bevételeket, de naprakésznek lehet mondani az oldalt. Meg lehet tekinteni a hétvégi aktuális jegypénztár királyokat, az adott napon legtöbb bevételt hozott filmet, az év top rekordereit és persze az egyes műfajokon belül és nézelődhetünk, hogy a kedvenc sci-fi vagy képregény adaptációs filmjeink milyen hierarchiában helyezkednek el a Box Office Mojon.

A Box Office Mojo kezdőlapja (2019. július 23.)

A mozifilmek elért bevételeinek nyomon követése egyébként egy izgalmas kis hobbi lehet a filmkedvelők számára. Figyelni, hogy az egyes kategóriákban (például: műfaj, nyitó hét, az elmúlt 356 nap top filmjei stb.) milyen eredményeket értek el vagy milyen rekordokat döntöttek meg a különböző filmek. A legjövedelmezőbb filmek listáját két szempontból is vizsgálhatjuk:

• A valaha legtöbb bevételt elért filmek top 50-es listája

• Az adott év legtöbb pénzt hozó filmjei 2019-től egészen 1915-ig visszamenően.

Az utóbbi hosszabb lista mivel 104 évet ölel fel így ugyanennyi film is szerepel benne, itt leginkább egy két érdekességet lehet kiemelni példaként.

 

Egy nemzet születése (1915), a box office vakfoltja

1915-ben például D. W. Griffith Az egy nemzet születése (The Birth of a Nation) című filmje hozta a legtöbb bevételt, 50-100 millió dollár közötti összeget globálisan. Pontosan a mai napig nem lehet tudni mennyi pénzt hozott Griffith 104 évvel ezelőtt alkotása, mert a jegyek prémium árban keltek el, ami annyit jelent, hogy 2.20 dollárt volt egy mozijegy az Egy nemzet születésére, amely nagyjából 54 dollárnak felel meg ma (kb. 15 ezer forint!). A film forgalmazója, az Epoch Production Company 1917 végén 4.8 millió dollárnyi kumulált bevételről számolt be a cég részvényeseinek, Griffith saját feljegyzései pedig mintegy 5.2 millió dolláros világméretű bevételre emelték az Epoch adatait 1919-re.

A legnagyobb városokban az Epoch egyéni filmszínház tulajdonosokkal egyeztetett arról, hogy 1%-os részesedést kaphatnak a film bevételeiből, máshol pedig a gyártó az összes jogot eladta egy adott állam egyetlen forgalmazójának. Richard Schickel filmtörténész szerint az állami jogszerződések alapján az Epoch átlagosan 10%-ot kapott a jegybevételekből - amelyet a mozi tulajdonosok gyakran alájelentettek valós értékeknek - és azt a következtetést vonja le, hogy a film bizonyára több mint 60 millió dollárt generált a jegypénzár business első felfutásában.

Egy jelenet a Birth of a Nation-ből (Forrás: Variety)

Az biztos, hogy hatalmas siker volt, pénzügyileg is hiszen a produkció költségvetése 110 ezer dollár volt és ha csak 10 millió dollárral számolunk összesen, mint bezsebelt bevétel, akkor is 90-szeres a nyereség (persze ebből még levonódnak az egyéb költségek, mint a különböző részesedések stb.) Ami 1915-ben 1 dollár volt az 2019-ben nagyjából 25 dollárt jelent az inflációt tekintve így, ha 60 millió dollárnyi bevétellel számolunk az azt jelenti, hogy az Egy nemzet születése 2019-ben 1 milliárd 500 millió dollár bevétel lenne. Ez a top 10 helyezettet jelentené mai viszonylatban.

 

Az inflációt is figyelembevéve kialakult top 10 valaha legtöbb bevételt hozott filmek listája

Noha lehet, hogy az Elfújta a szél (1939) csak 390-400 milliónyi dollár pénzt hozott az eladott jegyekből, és a maga évében kiemelkedő top 1 filmként tündökölt a filmszínházakban közel sem biztos, hogy az olyan kevésnek számít még a mai viszonylatban sem (400 millió dollár még a mai árfolyam érték és filmbevételi eredmények függvényében is jó eredmény). Azonban, hogy amióta létezik film, azóta az inflációt is belekalkulálva melyik film hozta eddig a legtöbb bevételt, nehéz meghatározni. Ugyanis az infláció hosszútávú hatásai - nevezetesen például a mozijegyárak jelentős növekedése - miatt a későbbi filmek (napjaink vagy az elmúlt évtizedek filmjei) sokkal nagyobb súllyal rendelkeznek az inflációval nem korrigált listán.

Mégis kialakult egy top10-es lista az inflációt is figyelembe véve, amiben már csak három 2000 utáni film van benne pont a fentebb felsorolt okok miatt, hiszen 50-60 évvel ezelőtt hozott több százmilliós bevételek az inflációt tekintve ma hatalmas összegeket jelentének.

Az első helyezett az Elfújta a szél, amely az inflációt is számítva mai értékben 3 milliárt 728 millió dollárnyi bevételt hozna, ennek értékű bevételt hozott 1939-ben (390 és 402 millió dollár között akkor).

Ezen régebbi filmek bevételi eredményeinek és a valuta leértékelődésének kompenzálása érdekében egyes elemzések és diagramok figyelembe veszik az inflációt is az ilyen listák összeállításánál. Azonban még ez a gyakorlat sem talált végleges megoldást a kérdésre hiszen a jegyárak és az infláció nem párhuzamosan változik. Például 1970-ben a mozijegye ára 1.55 dollár volt, ami az inflációt tekintve 2004-es értéket tekintve 6.68 dollár. Azonban 1980-ban a jegyek ára növekedett 2.69 dollárra, de ez az az inflációval korrigált 2004-es értéket tekintve csökkenést mutatott 5.50 dollárra. A jegyárak világszerte is különböző inflációs ráta mellett emelkedtek, ami tovább bonyolítja a világméretű bruttó árfolyamok kiigazításának folyamatát.

 

Még egy-két régi és új jegypénztár rekorder (világméretű bevételt tekintve)

Amit egyértelműen le lehet szűrni az elmúlt 104 évet áttekintve, hogy a Disney már akkor is hatalmas bevételeket zsebelt be az első, mára már klasszikusoknak számító egész estét meséivel, mint a Bambi, a Pinokkió, a Hófehérke és a Hét Törpe és a többi. 2008-tól kezdve pedig minden évben a minimum bevételi küszöb az 1 milliárd dollár, illetve 2015-től a Marvel és a Star Wars sorozat filmjei cserélgetik az év legtöbb bevételt hozott filmjéért járó vándorkupát.

1922 – Robin Hood – 2,5 millió dollár

1925 – A Nagy Parádé - 18 és 22 millió dollár között

1933 – King Kong – 5 millió 347 ezer dollár

1937 - Hófehérke és a Hét Törpe (Disney mese) - 418 millió dollár!

1939 - Elfújta a szél - 390 és 402 millió dollár között

1942 – Bambi – 267 millió dollár

1949 - Sámson és Delilah – 14 millió dollár

1950 - Hamupipőke - 263 millió dollár

1956 - Tízparancsolat - 90 millió dollár

1959 – Ben-Hur – 90 millió dollár

1960 – Psycho – 50 millió dollár

1961 – West Side Story – 105 millió dollár

1968 – 2001: Űrodüsszeai - 141 és 190 millió dollár között

1972 – A Keresztapa – 245 és 286 millió dollár között

1975 – A cápa - 470 millió dollár

1977 – Star Wars: Egy új remény - 775 millió dollár!

1978 – Grease (Pomádé) - 395 millió dollár

1982 – E.T. - 792 millió dollár

1989 – Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag

1993 – Jurassic Park – 1 milliárd dollár! (első helyezett 1997-ig)

1994 – Az oroszlán király - 968 millió dollár

1997 – Titanic – 2 milliárd dollár (ekkor az első helyezett a világon)

2003 – A Gyűrűk Ura: A király visszatér - 1 milliárd 120 millió dollár!

2008 – A Sötét Lovag – 1 milliárd dollár

2009 – Avatar – 2 milliárd 789 millió dollár! (abszolút világeső 10 éven keresztül, ameddig a Bosszúállók: Végtelen háború le nem taszította a trónjáról)

2015 – Star Wars: Az Ébredő Erő - 2 milliárd dollár

2018 - Bosszúállók: Végtelen háború - 2 milliárd dollár

2019 - Bosszúállók: Végjáték - 2 milliárd 790 millió dollár (július 19-én ennyi volt)

 

Az is szinte tendenciává vált, hogy a milliárdos szintű vagy a több százmilliós bevételt produkálni képes filmek ma már mind nagyrészt CGI-ból álló képregény-adaptációk vagy a Star Wars univerzumában játszódó produkciók (bár 2010-ben a Toy Story 3, 2013-ban pedig a Jégvarázs hozta a legtöbb bevételt, de mindkettő a Disney égisze alatt készült el).

Forrás: Variety

A Disney mára már abszolút pénznyelő és pénztermelő gigantikus filmprodukciós entitássá nőtte ki magát. Szinte monopol piaci szereplővé kezd válni a filmgyártásban kizárva a versenyt és diktálva egy olyan piaci tempót (köszönhetően a rengeteg különböző film stúdiójának), ahol örökkön örökké lesznek Star Wars filmek, ahol nem számít milyen filmet készítenek csak legyen belőle még több bevétel (lásd: Disney mesék filmbeli újragondolása) és ahol nincs megállás, ameddig fel nem fal minden maradék “vetélytársat”.

 

• A The Walt Disney Company kezében van egyébként többek között a:

• Walt Disney Pictures

• Fox Searchlight Pictures (A víz érintése, A kutyák szigete, A kedvenc stb. Filmek)

• Walt Disney Animation Studios (az összes klasszikus mese, mint a Hamupipőke, Bambi, Csipkerózsika, Pán Péter, Herkules; és újakat: Jégvarázs, Aranyhaj és a nagy gubanc, Rontó Ralph stb.)

• Pixar Animation Studios (Toy Story filmek, Szörny Rt., Verdák, L’ecsó, Hihetetlen család stb.)

• 20th Century Fox Animation (ezen belül a Blue Sky Studios, ők csinálják például a Jégkorszak filmeket, a Rio-t (1 & 2), a Ferdinandot stb.)

• Marvel Studios (Marvel filmek, zenék, sorozatok [kivéve a Netflixeseket] stb.)

• Lucasfilm (Star Wars filmek, animációs filmek, játékok, könyvek stb.)

• 20th Century Fox (X-Men filmek, Deadpool, Simpson család, Alien filmek stb.)

• Disney Media Networks (A Disney Television Studios és az ABC Entertainment összes csatornája, például a National Geographic is)

ERRE a linkre kattintva megnézhető még milyen cégeket kebelezett be és birtokol a Disney!

Ez a polipszerű terjeszkedés pedig csak tovább fog bővülni, ahogy betör a streaming piacra is a Disney+ szolgáltatással.

A Disney+ streaming szolgáltatás logója az érkező tartalmakkal

A top 10 bevételt hozott filmek listája (az inflációt nem számítva)

Valakik számára meglepő lehet ez a lista és talán most látják először, de Amerikában a sajtó is sokat foglalkozik a különböző film produkciók bevételeinek alakulásával, míg nálunk Magyarországon nem kap akkora hangsúlyt ez az aspektus a filmeknek, talán mert egy nemzeti filmünk sem hoz ekkora pénzeket, ami viszont nem egyenlő azzal, hogy minőségileg rosszabb filmjeink lennének. Lényeg: a hatalmas, rekordméretű bevétel nem feltétlen jelenti, hogy egy adott film jó (értsd: maradandó, korszakalkotó, hatással van az elkövetkezendő rendezőszcénára és gazdagítja a filmművészetet stb).

A Bosszúállók: Végjáték vált az abszolút box office királlyá 2019-ben (egyelőre)

A jelenlegi TOP 10 film kapcsán is láthatjuk azt a tendenciát, amelyet feljebb is megfogalmaztam a Disney-vel kapcsolatban, hogy egy olyan irányba vitte a filmesprodukciók költségvetését és bevételszerzését, hogy az nagyon sok film számára már elérhetetlen szint, hacsak nem jókor és jó helyen forgat le valaki egy filmet, mint James Cameron 2009-ben az Avatar kapcsán. a TOP 10-ből 7 a Disney égisze alatt készült (Star Wars, Marvel-filmek). James Cameron és a Russo-fivérek voltak képesek eddig egyedül arra, hogy KETTŐ két milliárd dollár bevételt hozó filmet is elkészítsenek (itt meg kell jegyezni, hogy mind a Titanic, mind pedig az Avatart nem csak rendezte Cameron, de a forgatókönyvet is ő írta, míg a Russo-fivérek csak rendeztek). És most, hogy a Disney a 20th Century Foxot is megvásárolta az Avatar elkövetkezendő filmjeinek bevételei is az ő zsebükben landolnak. Hatalmas kasza Mickey egér kezében és nekiindul a pénzmezőnek.

Hogy szomorú-e ezt a listát látni avagy sem, azt mindenki maga döntse el, de a popkultúra döglesztően és fullasztóan masszív újhullámai egyre inkább elnyelik és elsodorják a filmgyártást és a mozizást egy olyan irányba, ahol a fanservice (a nézők kimondott szórakoztatására vagy igényeinek kielégítésért szolgáló, nélkülözhető elemek beleépítése a filmbe vagy bármilyen produkcióba) vált az elsődleges céllá. Persze ezenkívül ugyanúgy készülnek zseniális művészfilmek és elég gazdag felhozatal kerül a mozikba évről évre, amelyek nem csak popcorn produkciók hanem értékképviselő alkotások a filművészetben, de erről egy mási cikkben.

 

lockkerdee0
0
0

hírek innen, onnan

Híres emberek, akiket egy rajongójuk ölt meg

A sztárok iránti rajongás egyeseknél beteges fanatizmushoz vezet, ami féltékenységet, haragot vagy épp tévképzeteket vált ki az adott...

Orbán-gól, hibátlan Gulácsi

Az RB Leipzig 3-0-ra győzött Brémában a német labdarúgó-bajnokság ötödik fordulójának szombati játéknapján.

Fölényesen nyert az OSC, közel a főtábla

Az OSC házigazdaként 11-3-ra legyőzte a görög Vuliagmeni csapatát a férfi vízilabda Bajnokok Ligája selejtezőjében, a harmadik forduló...

30 iraki kurd diák tanulhat évente ösztöndíjjal a magyar egyetemeken

Már idén decemberben pályázhatnak a kurd diákok a magyar egyetek ösztöndíjas helyeire.

A világbajnokságon is brillírozott: Krisztián az ország legjobb fiatal kőfaragója

Miklósfa Szinte sebészi pontosságú vágás, méghozzá mázsás, sziklakeménységű tömbökbe nem csak erővel, de pokoli ügyességgel is...

Sötét móddal frissült az iOS-es Shazam

Az iOS 13 miatt több újdonsággal is frissült a Shazam iOS-es verziója.

Mutatjuk az ötös lottó nyerő számait.

Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:

Kizárták Ricciardót a szingapúri időmérőről.

Kizárták a Forma-1-es Szingapúri Nagydíj időmérő edzéséről Daniel Ricciardót. Az ausztrál a mezőny végéről lesz kénytelen rajtolni...

Simán kikapott a Veszprém a Kieltől

A Telekom Veszprém házigazdaként 37-31-re kikapott a német THW Kiel csapatától a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének második...

0

Sport

Rég látott ekkora mészárlást a Premier League

A Manchester City hazai pályán tömte ki az idényben eddig még nyeretlen, tök utolsó Watfordot, és akkor még finoman fogalmaztunk.

Máris távozhat Zidane a Real Madridtól?.

Három lehetséges jelölt is van a kispadra.

A részeges brazil Bayern-focista, aki magára gyújtotta a házát

Számba vettük a müncheni csapat eddigi összes brazilját. Nem mindegyik pályafutása volt dicsőséges.

Újabb magyar úszó csatlakozott Shane Tusup csapatához

Az úszó és az edző már korábban is dolgoztak együtt.

Előkerült egy videófelvétel arról, ahogyan megverték egy klubban a híres focistát

VIdeófelvétel készült a három héttel ezelőtti verekedésről, melyben a Burnley középpályása, Danny Drinkwater került összetűzésbe egy hat fős társasággal egy manchesteri szórakozóhelyen.

Eltűnt a világbajnokság előtt egy magyar súlyemelő

A szövetségi kapitány sem tudja mi történhetett, a sportolónak megvolt a repülőjegye is Thaiföldre.

Guardiola elmondta, ki legyen az utódja a Man. Citynél

Nem kéne messzire menni Pep Guardiola utódjáért.

Tomori Zsuzsannát már a hetedik percben kiállították a kézirangadón - videó

A Ferencváros 31-31-es döntetlent játszott a Siófok vendégeként.

0

Bulvár

Ilyen közel még nem állt a szégyenhez EU-tagállamot vezető miniszterelnök

Nem sokon múlt, hogy egy uniós tagállam miniszterelnöke EU-pénzekkel való visszaélés miatt legyen vádlott, de Andrej Babis, mint eddig mindent, ezt is megúszta. De mit tud a Magyarországon is üzletelő cseh kormányfő, amivel több lett egy átlagos közép-európai csúcsoligarchánál?

Megnyitották a csapokat, fél perc alatt 1,7 millió liter vizet folyatott el a NASA

Ismét kipróbálta a NASA azt a locsolórendszert, mellyel a valaha épített legerősebb rakétahajtómű erejét igyekeznek majd kompenzálni felbocsátás közben.

Orbán beszédét énekelve és tapsolva szakították félbe Rómában

Giuseppe Conte olasz kormányfőnek is visszaüzent Orbán Viktor Rómában. A miniszterelnök az Atreju nevű rendezvény meghívottjaként tartott beszédet.

Meghan Markle lélegzetelállító ruhában barátnője esküvőjén

Harryvel Rómába utaztak a divattervező Misha Nonoo esküvőjére

Szörnyűség közeledik a mediterráneum felől, ne várjuk a hétfőt.

A vasárnapi. Stabilan 20 fok fölötti csúcshőmérséklet lesz a hétvégén, amit a napon még melegebbnek érezhetünk. Közben a mediterráneumban már készül a jövő heti "finomság".

Most kaptuk: tömegkarambol Budapesten, rohannak menteni

A XI. kerületi Budaörsi úton történt a baleset.

Vasárnap ön is ingyen beutazhatja az országot

A MÁV a bringásoknak és az autósoknak is kedvezményekkel készült a Mobilitási Hétre.

Ránk szakad az ég - mutatjuk, mikor

Szombaton mindenhol a napsütésé lesz a főszerep, csapadék nem várható. Az Alpokalján megélénkülhet a délies szél. Napközben gyorsan melegszik a levegő, a csúcshőmérséklet 17 és 22 fok között alakul. Frontmentes hétvége. Jövő héten azonban rá sem ismerünk az időre.

Egy kockacukornyi ebből az anyagból 100 millió tonnát nyomna a Földön

A hivatalosan elismert eddigi legnagyobb tömegű, a Napnál mintegy 2,17-szer nehezebb neutroncsillagot fedeztek fel az amerikai Nyugat-Virginiai Egyetem csillagászai.

Gazdag magyarok trükköznek az állampapírokkal, az MNB besokallt

Arra kéri a jegybank a bankokat, lombardhitelre ne adjanak Magyar Állampapír Pluszt senkinek.

A ruhadarab, amit az 57 éves modell szerint egy nőnek sem szabadna viselni - Hasznos öltözködési tanácsokkal s...

Korabeli, ötven feletti nőknek ad öltözködési tanácsokat a gyönyörű, stílusos modell.

blogmorzsák

Tömegsírok Batajnicában

A délszláv háború feloldatlan borzalma.

Tanulj meg nemet mondani!

Ez egy elengedhetetlen dolog azért, hogy ne tegyük tönkre magunkat!

A japán császár unokahúga Budapestre érkezett

Fotók a mindössze 24 éves Kako hercegnőről, aki csodálatos kimonót viselt, amikor megérkezett a Sándor-palotába

Miért ilyen vicces a tévé bongyorhajú bunkója?

Könyörtelenül kifigurázza a sportolókat, tanárokat és vallási vezetőket is.

Életét adta volna lányáért, mindkettőjüket megmentette vele

A fiatal nő 3 hónapos terhes volt, amikor agytumort diagnosztizáltak nála. Nehéz döntést kellett hoznia.

14 év korkülönbség sok?

Se a szülők, se a barátok nem értik ezt a frigyet.

Bevezetés az újrahasznosított ékszerek világába

Olcsó, szép, környezetbarát, különleges ékszerekre vágysz? Elhoztuk őket!

A Fidesz mindent elkövet annak érdekében, hogy egy életre megutáltassa a politikát az emberekkel

Régi, jól bevált kommunikációs arzenálját élesíti a Fidesz az önkormányzati választások kampányában.

Puzsér a trojkákban

„Főpolgármesteri ambíciójáról úgy véltem, hogy önuralom híján aligha lesz képes uralkodni egy világvároson.“

Tolonganak, istenem, hogy tolonganak!

Ötvenhatezer képviselőjelölt! Micsoda irgalmatlan tömeg ez. Egy közepes méretű város.

A magyarok elfeledett győzelme

A Brenta menti csata volt a kalandozások korának első nagy megmérettetése az újonnan érkezett magyarok előtt.

Az alternatív bőrök tényleg jót tesznek a bolygónak?

A nagy fenntarthatósági hype-ban könnyű bedőlni a marketing szövegnek.

0