Ezt olvasta már?


Szja-visszatérítés 2022: megjött a dokumentum, amiből mindenki látja, mennyi pénzt kap a számlájára február 15-én

Két héten belül több százezer magyar család kap kézhez olyan juttatást, amilyet korábban még soha, jön ugyanis az szja-visszatérítés. 2022. február 15-én az állam visszafizeti a gyereket nevelő családoknak a 2021-es évben befizetett személyi jövedelemadót.


hirdetés

Az elmúlt hónapokban, hetekben ezért sokan számolgattak, találgattak, hogy vajon mekkora összeg érkezik a számlájukra, fejben sokan már előre el is költötték, vagy befektették az összeget, mostanra viszont kiderülhetett a pontos összeg. Ennek azonosításához nyújtunk most segítséget az RSM szakértőjével.

Február 15. fontos dátum sok gyermeket nevelő szülő számára. Ekkor érkezhet meg ugyanis sokaknak automatikusan a 2021-ben befizetett szja. A kormány korábbi közléséből azt is tudjuk, hogy ez most 1,4 millió dolgozót érint (ami elmarad a korábban említett 1,9 millió főtől, viszont a későbbiekben még növekedhet a szám). Most az kapja meg a családi adóvisszatérítés összegét, akinek utalási adatait ismerte a NAV, így például az, aki kézhez kapja a családi pótlékot, valamint az, aki 2021. december 31-ig benyújtotta a VISSZADO-nyilatkozatát. Ebben a cikkünkben leginkább most velük foglalkozunk.

Orbán Viktor tavaly júniusi bejelentése óta ezért sokan számolgattak, találgattak, hogy vajon mekkora összeget is fog utalni az állam idén februárban. Ezeknek a találgatásoknak vethet véget az a dokumentum, amit minden munkavállalónak január 31-ig kell megkapnia a foglalkoztatójától. A "munkáltató, kifizető összesített igazolása a 2021. évi személyi jövedelemadó bevalláshoz" címet viselő (rövidebb nevén 21M30) igazolásból ugyanis kiolvasható a levont adóelőleg, vagy az ekho szerint adózó munkavállaló esetén "a levont adóból a 9,5 %-os személyi jövedelemadó összege". A gyakorlatban ezek így néznek ki:

Fajcsák Gábor, az RSM partnere és adóüzletágának vezetője érdeklődésünkre kifejtette, hogy akinek csak munkabérből származó vagy kifizetőtől kapott bér típusú jövedelme van, az jövő hétfőig (január 31-ig) kézhez kapja az igazolását a munkáltatótól, kifizetőtől és ezen az igazoláson már szerepel a 2021-ben fizetett szja összege.

Részlet a 21M30 igazolásból. Forrás: NAV

 

Ebből már tud arra következtetni, hogy február 15-én mekkora összeghez jut - emelte ki a szakember, aki ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a ténylegesen kézhez kapott összeg a magánszemélynek véglegesen járó összegtől a gyakorlatban még eltérhet.

Például ha valakinek nem kifizetőtől származó jövedelme is van, amely után maga fizetett év közben adóelőleget, annak lehetősége lesz ezt az adót is visszakérni a bevallástervezete kiegészítésével vagy az éves szja bevallásának benyújtásával, amennyiben az automatikusan neki visszatérített adó összege még nem érte el a visszatérítés maximumát. Az is előfordulhat, hogy valaki nem érvényesítette év közben a családi kedvezményét, akkor azzal még csökkenni fog a 2021-es fizetendő adója, és így az szja-visszatérítés összege is. Ugyanakkor ebben az esetben jól jár a magánszemély, mivel előbb jut hozzá a neki visszajáró adó egy részéhez. Fajcsák Gábor egy konkrét példán keresztül vázolta fel a helyzetet: ha valakinek van 850 ezer forintnyi szja-ja a tavalyi évről, de még nem vette igénybe a gyerek után járó kedvezményt, akkor egy gyermek esetében a fizetett szja összege 120 ezer forinttal csökken, amit a bevallás tervezete módosítását vagy adóbevallásának benyújtását követően kapna vissza. Az szja visszatérítésnek köszönhetően azonban már február 15-én visszakap 809 ezer forintnyi szja-t – miközben csak 730 ezer forint járna neki – és így a gyerek után járó kedvezmény jelentős részét előre megkapja. A fennmaradó 41 ezer forintot fogja majd visszakapni a bevallás tervezet elfogadását vagy bevallásának benyújtását követően.

 

Érdemes arra is odafigyelni, hogy speciális esetekben akár vissza is járhat a már megkapott pénzből – figyelmeztetett a szakember. Ha valamilyen oknál fogva csökken például a NAV által ismert, kifizetőtől szerzett jövedelem összege, akkor az adófizetési kötelezettség és ezáltal akár az adóvisszatérítés összege is csökkenhet (amennyiben az így fizetendő szja összege 809 ezer forint alatt marad).

 

Az RSM adóüzletágának vezetője azokra is kitért, akik most kimaradnak az automatikus (február 15-re várható) visszatérítési körből. Ők a jövedelemről szóló igazolások mellett kézhez kapják a más jogviszonyban megkapott bevételekről szóló igazolást, valamint február közepéig az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetések utáni igazolásokat. Ezt február 15-ig megkapja az adóhatóság is, és a NAV megjeleníti az adatokat az SZJA-kiajánlásban. A korábbi közlések alapján ezek a magánszemélyek legkésőbb március 15-től elérhetik az adóhivatal által készített adóbevallási tervezetet (legegyszerűbb módon ügyfélkapuval lehet ezt elérni az eSZJA felületen), ezt ellenőrzés után a magánszemély elfogadhatja és akár javíthatja is, majd beadhatja a bevallását. Ez azért is fontos számukra, mert aki nem adott be 2021-ben VISSZADÓ nyilatkozatot és a NAV nem látja az adatait (vagy nem teljes körűen), az az adóbevallásában kérheti az szja-visszatérítést. Ilyenkor a visszatérítést a NAV a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül utalja ki - szerepelt az adóhatóság korábbi tájékoztatójában.

 

Fajcsák Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy van lehetőség ennél korábban is pénzhez jutni, mivel a bevallás NAV általi kiajánlása előtt már benyújtható a 21SZJA nyomtatványon az szja bevallás. Ily módon előbbre hozható a 30 napos kiutalási határidő napja. Fontos lehet még tudni, hogy a kiutalás legkorábbi időpontja 2022. március 1.

 

Azokról sem szabad megfeledkezni, akiknek az adó-visszatérítés részben automatikusan jön (például a munkajövedelme után), részben az szja-bevallásában tudja visszaigényelni. Ide tartoznak azok az egyéni vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők, ingatlant bérbeadók, akik az ilyen típusú tevékenységből származó jövedelmük mellett kifizetőtől származó, összevonás alá eső és/vagy ekho-s jövedelemmel is rendelkeznek. A nem kifizetőtől származó jövedelmük után megfizetett adóelőleget az 21SZJA bevallásukban igényelhetik a NAV-tól, vagy a bevallási tervezetük kiegészítésével.

forrás: portfolio.hu

címlapkép: hellovidek.hu0
0

hírek innen, onnan

Lakásvásárlásra fordítják leginkább a Babaváró kölcsönt

A támogatást három évvel ezelőtt igényelték a legtöbben.

58 százalékon áll az európai föld alatti tárolók gázkészlete - lassul a feltöltés

Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az...

Emelkedtek az ingatlanárak a kiemelt üdülőövezetekben

A hazai kiemelt üdülőkörzetek lakóingatlan- és üdülőpiacain együttesen átlagosan 12 százalékkal emelkedtek a fajlagos árak tavaly az...

Magyarország marad a mosolygörbe legszomorúbb pontján

Több pénzt szed be a magyar kormány az új különadókból néhány cégtől, mint mennyi társasági adót az összes vállalat fizet. A...

Egy halottja és hat súlyos sérültje lehet a menekültek között kitört határ menti incidensnek

Pakisztániak és afgánok kezdtek lövöldözni, egy 16 éves lány életéért küzdenek Szabadkai Közkórházban.

Ukrajna egy orosz gabonaszállító hajó lefoglalását kéri Törökországtól

Kijev szerint a Zsibek Zsoli nevű hajó az oroszok által a megszállt ukrajnai területekről lopott ukrán gabonát szállít, ezt Moszkva...

Szenzációra készül Silvio Berlusconi futballklubja

A csapat története során először jutott fel az olasz élvonalba.

Meddig lehet elviselni az elszálló iroda-költségeket?

Az irodapiacot manapság sok-sok „ág húzza”. A költözéseket tervező potenciális bérlők a bizonytalan helyzetben sokkal...

Milyen emberi lábnyomokat hagyunk hátra? – Böszörményi Gyula emlékére

Ha csak feleannyi – mit feleannyi?! negyedannyi! – akarat és teljesítmény állna minden magyar mögött, akkor elszavalhatnánk Petőfivel,...

Sport

Märcz Tamás lemondását követelik a vízilabda-rajongók – Nyári Dia helyre tette az önkéntes szakértőket

A magyar férfi vízilabda válogatott a tegnap esti mérkőzésen 10-11-re kikapott az olaszoktól az elődöntőbe jutásért. A közösségi oldalakon a hazai drukkerek kiakadtak, többen az edző, Märcz Tamás lemondását k

Egy magyar focibíró miatt felgyújtották Kamerun fővárosát

Az 1998-as Kamerun-Chile vb-meccsen Vágner László kiállított két kamerunit és nem adott meg két kameruni gólt. A FIFA vezetői megvédték, de több meccset nem kapott.

89 ezres nyugdíjból él a Honvéd legendás focistája

Egyszer még a lóversenypályán is csúcsidőt futott. Labdarúgóról ritkán írnak ilyet, de Pintér Sándor ereje, kondíciója olykor emberfelettinek tűnt. A hetvenes években igazi közönségkedvenc volt, s nemcsak Kispe

Eldőlt Dzsudzsák Balázs jövője

A 108-szoros magyar válogatott játékos nyolc gólt lőtt az előző idényben az NB I-ben.

Életbe lépett a záradék – Neymar borzasztó nehézzé tette a PSG dolgát

Ugyan továbbra is nagy az esély rá, hogy elhagyja a klubot, de nehéz helyzetbe hozta magát és munkaadóját a brazil támadó.

Nemrég még a római bejelentését tervezték, most új hírek érkeztek CR

Csapat- és honfitársa, Bruno Fernandes elmondta, hogy mit gondol az ötszörös aranylabdás körüli hercehurcáról.

Kézicsoda az U20-as női vb-n: döntőbe jutott a magyar csapat

Farkas Johanna világklasszis teljesítményt nyújtott a svédek elleni elődöntőben.

Őrületes csatában győzött és jutott tovább a vb-selejtezőben a férfi kosárlabda-válogatott

A portugálok szívósan tapadtak az utolsó pillanatokig, de nem tudták megtörni a magyar válogatottat.

Ötméteresekkel kikapott az amerikaiaktól, így a hetedik helyért játszhat a magyar férfi vízilabda-válogatott

Magyarország vasárnap 13 órától Montenegró ellen játszik a hazai rendezésű világbajnokság 7. helyéért.

Leszakadt combizommal is szurkol a vb-döntőn a magyar női vízilabda-válogatott klasszisának nagypapája

A magyar női vízilabda-válogatott kiválóságának családja mindent megtesz azért, hogy kiszurkolja a női vízilabda-válogatott vb-győzelmét!

Sztárcsapatok akarják Dárdai Pál fiát

Alapember volt a Herthában, amíg ki nem rúgták az édesapját.

Újabb klasszisról csúszott le a Real Madrid

A Liverpool pénteken bejelentette, hogy Mohamed Szalah aláírta a szerződése meghosszabbításáról szóló papírokat.

0

Bulvár

Zelenszkijről megszületett a döntés, fél hónap múlva eltűnik szem elől

Az RTL Klub végül csak kivette az ukrán elnök sorozatát a főműsoridőből.

Véletlenül ledobtak egy éles hidrogénbombát Amerikában

Összesen 32 súlyos atombomba baleset volt az Egyesült Államokban. Hat atombomba nyomtalanul eltűnt.

Januártól már fizetnünk kell, ha be akarjuk tenni a lábunkat ebbe a közkedvelt városba

Velencében januártól bevezetik a fizetős belépést a városba.

Beszakadt egy ló alatt a többmilliós beruházás keretein belül épített móló – fotó

Egy többmilliós beruházás részeként építettek mólót, majd egyből beszakadt egy ló alatt.

A szúnyogok ezt a vércsoportot jobban támadják: pont a tiéd az?

Észrevetted, hogy vannak, akiket sosem csípnek meg a szúnyogok, és vannak, akiket szinte felfalnak?

Koronavírus: Ez a hullám nem várja meg a nyár végét. Újra hordani kell a maszkot?

Jelentősen emelkedik az új megbetegedések száma Magyarországon is.

Előbújt az orosz medve a barlangjából: senki nem számított arra, ami most történik - térképen a háború

Kezdetben nem mutatkozott meg Oroszország valódi ereje, de mostanra nagyon megváltozott a helyzet. Szédületes sebességgel törnek előre az orosz csapatok a Donbasszban. Néhány nap alatt vittek véghez egy olyan bekerítő

Kitörték a bent rekedt utasok a meghibásodott, klíma nélküli vonat ablakát a hőség miatt – belső vizsgálatot i...

Vizsgálják, miként fordulhatott elő, hogy utasokkal a fedélzeten tárolóvágányra húzták a meghibásodott kocsit.

blogmorzsák

Öt durván finom és olcsó római tésztahely

A legtöbben a pizza miatt utaznak, majd a tésztákat siratják...

Így nyújtsd ki a gerinced otthon: napi 2x5 perc kell csak hozzá

Szenzációs módszer a sajgó hátra: kinyújt, kiropogtat és megmasszíroz!

A háború és a próféta

Van, akinek prófétára van szüksége, van, akinek hírekre.

Hőségriadó a kertekben! Hogy öntözzünk? Hogy védjük a növényeinket?

Mit tegyünk, hogyan öntözzünk, hogyan védjük kerti és cserepes növényeinket a nyári kánikulában?

0