Ezt olvasta már?

Emelhetik az iparűzési adót Kecskeméten

A polgármester javaslata szerint 1,6 százalékról 1,8 százalékra nőhet 2020-tól az iparűzési adó Kecskeméten, hogy folytatni tudják a megkezdett fejlesztéseket, fő...

0

Főpróbát tartott a Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus

Közelgő görögországi útjuk főpróbájaként csütörtök este koncertet adott a Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus. Az Újkollégiumban megtartott hangversenyen Kodály Zoltán, Kocsár Miklós és John Rutter műveiben gyönyörködhettek a zeneszeretők.


hirdetés

Idén ünnepli alapításának 30. évfordulóját a Kodály Konzervatórium – Görög Kodály Intézet. A szép évforduló kapcsán az athéni intézmény ünnepségsorozatot szervez, amelyre a Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus is meghívást kapott. Az együttes a jövő héten szerdán utazik Görögországba, ahol két koncertet adnak majd. Külföldi szereplésük előtt, csütörtök este a Református Újkollégiumban is felléptek. A kecskeméti hangversenyen azon művek közül szólaltattak meg néhányat, amelyeket majd a jövő héten is elénekelnek.

– Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Görög Kodály Intézet jubileumi rendezvényén részt vehetünk – mondta a Hírös.hu kérdésére Laczkó János, a Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus karnagya. – Örömmel és szép emlékekre visszaemlékezve utazik a kórus Athénba, hiszen 30 évvel ezelőtt, az intézet megnyitóünnepségén is énekeltünk. Az azóta eltelt három évtized alatt szoros kapcsolatban álltunk velük, különösen Michalis Patseas úrral, a görög intézet alapítójával, igazgatójával, aki egykor, kecskeméti tanulmányai idején jogelődünk, a Kecskeméti Pedagógus Énekkar tagja volt.

A Kodály Konzervatóriumot 1989-ben Michalis Patseas alapította és Valentinos Patrikidis volt az első művészeti vezetője. A nemzetközi hírű zenei intézmény otthona, egy kifejezetten erre a célra tervezett modern épület Halandriban, Athén egyik északi külvárosában található. Az intézmény büszkén viseli a nagy magyar zeneszerző, zenetudós és pedagógus Kodály Zoltán nevét, és Kodály Zoltánné Péczely Sarolta szíves támogatásával működik. A Görög Kodály Intézet a konzervatórium különálló egysége, mely szakmai képzést nyújt Kodály Zoltán zenepedagógiai módszere és a kórusvezénylés iránt érdeklődőknek. A Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézettel és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel fennálló együttműködésnek köszönhetően a görög intézményben végzett diákoknak lehetőségük van arra, hogy Magyarországon folytassák tanulmányaikat, és különböző zenei alap- és mesterképzésben vegyenek részt.

A csütörtök esti hangverseny első perceiben a Laczkó János vezette Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus előadásában Kodály Zoltán Esti dala csendült fel, majd Kocsár Miklós Májusi kétségbeesés című, Kányádi Sándor versére írt kórusművét szólaltatták meg a kecskeméti énekesek. A hangverseny második felében John Rutter Magnificatja hangzott el. A meghitt hangulatú műben orgonán Révész László orgonaművész működött közre, az énekszólista Illényi-Szappanos Edit volt. A zeneszerzőként, karmesterként és zeneműkiadóként egyaránt ismert kortárs angol művész alkotását a kórus korábban már több ízben is előadta, így például a Mária-ének kamarazenekari változatát tavaly márciusban, a 22. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál záróhangversenyén énekelték.

– A görög koncertek anyagát meghívóinkkal közösen állítottuk össze – mondta Laczkó János. – Kodály Zoltán műveinek műsorra tűzését természetesen mindannyian illőnek tartottuk, és abban is egyetértettünk, hogy a nemrég elhunyt Kossuth-díjas zeneszerző, Kocsár Miklós emléke előtt is tisztelegnünk kell, így az ő két kompozíciója is elhangzik majd Athénban. Rutter Magnificatjának előadását mi kezdeményeztük: korábban igen komoly energiát fektettünk a mű megtanulásába, és szerettük volna újból előadni ezt a remeket. Michalis Patseas kedvezően fogadta a kérésünket, így néhány nap múlva lehetőségünk lesz ismét megszólaltatni. A jövő heti két koncerten egyébként ő vezényli majd a kórust.

Nagyszerű ötletnek bizonyult a Rutter-mű ismételt műsorra tűzése. A Magnificat tételeit sodró erejű lendülettel, a helyenként fülbemászó dallamokat látható örömmel énekelték a kórus tagjai. Méltán kaptak vastapsot az Újkollégium dísztermét csaknem teljesen megtöltő kecskeméti zeneszeretőktől. Minden bizonnyal hasonló ünneplésben részesülnek majd néhány nap múlva a görög fővárosban is.

 

hiros.hu0
0
0
0

hírek innen, onnan

Tölthető tokok jöttek az új iPhone-okhoz

Akár 50 százalékkal is tovább bírják az iPhone 11-ek a kiegészítővel.

Temesvári méreg: már a rendőröket is kezelni kell

Még 44 embert ápolnak kórházban, közülük 32 gyermek.

Millie Bobby Brown 15 évesen már olyan beszédeket tart, hogy öröm hallgatni

Millie Bobby Brown a fiatalok jogaiért szólalt fel a New York-i ENSZ-csúcstalálkozón.

A Rocketman rendezője Drakula fogdmegjéről rendez filmet

Dexter Fletcher rendezi a Renfield című filmet.

Baráth Botond és a hazai mentalitás átvitele

Állítása szerint nem csapatként nyert Wales.

Packázik a munkaadó? Egyre kevesebbet lehet tenni

Az érdekérvényesítés utolsó fontos bástyája is elesett azzal, hogy megszűnnek a munkaügyi bíróságok ? állítja a szakszervezet. A...

A Bosch az Év innovatív vállalata Magyarországon

A Figyelő Top200 független, szakmai zsűrije a magyarországi Bosch csoportnak, az elmúlt két év nagyszabású kutatás-fejlesztési...

Lopott génekkel váltak a bogarakat az állatvilág sztárjaivá

A repülő, ásó, kúszó, mászó bogarak rendkívüli sokszínűségüket és elterjedésüket nagyrészt génjeiknek köszönhetik, melyeket...

A Facebookon óriási sikere lenne a funkciónak, amit épp most vezet be a Twitter

Új funkciót tesztelnek a Twitter webes alkalmazásában, és a felhasználók, akik már próbálgathatják, rajonganak érte.

Jól áll a központi költségvetés

Az egész évre tervezett összeg 57,6 százalékánál tart a költségvetés tízhavi hiánya.

0

Sport

Végre valaki kimondta a fájó igazságot a magyar foci helyzetéről

Ha valaki, akkor ő tökéletesen ismeri a rendszert kívülről-belülről.

Döntött a fegyelmi bizottság a szexuális zaklatással megvádolt Kenderesi ügyében

Szerdán a Magyar Úszó Szövetség fegyelmi bizottsága meghallgatta Kenderesi Tamás válogatott úszót.

Ők lehetnek az ellenfelek az Eb-pótselejtezőkön

A magyar válogatott még eljuthat a budapesti Európa-bajnokságra, lehet kedvező és kedvezőtlen sorsolás is.

Szakértőnk kimondta a fájó igazságot a magyar foci helyzetéről

Ha valaki, akkor ő tökéletesen ismeri a rendszert kívülről-belülről.

Összeomlott a magyar válogatott: Marco Rossi most azt is elárulta, mi az oka ennek

Budapest Elképesztő lejtmenetben van a kedden Cardiffban, Wales ellen 2-0-ra alulmaradó magyar labdarúgó-válogatott.

A Real Madrid sztárja lehet José Mourinho első nagy igazolása

Pörögnek az események a Tottenhamnél.

Kirúgták az élő adásban négy perc alatt 58-szor káromkodó fociedzőt

Egy helyi rádió műsorvezetőit mondta el mindennek, ami csak eszébe jutott.

Messi és Ronaldo szintjén lettem volna, ha csak a futballnak élek

A hollandok visszavonult játékmestere, Wesley Sneijder nyilatkozta ezt.

Elmondom, hogyan teszi tönkre Mourinho a Tottenhamet bő egy év alatt

A Spurs egy szimpatikus és szerethető klub. Volt. Szerda reggelig.

Közzétették a 2020-as foci-Eb sorsolási kalapjait

Az Európa-bajnoki és a világbajnoki címvédő sem került a legjobbak közé.

0

Bulvár

Szinetár Dóra családi képen mutatja meg a kisfiát - cuki, ahogy mosolyog Benjámin

Szinetár Dóra rajongói régóta kérik, hogy mutassa meg a kisfiát.

Emberek milliónak álma válik valóra január elején: és a szerencsések között lehetsz, ha ezt megteszed

Most már ilyen is van: hamarosan a legszerencsésebbek a világ első Nutella hoteljében tölthetik az éjszakát.

A pornó hazudik nekünk. Pornósztárok mesélik el, mi folyik a kulisszák mögött

Egy átlagos civil számára a pornó olyannak tűnhet, mintha szuperképességekkel megáldott emberek szerepelnének benne. Telhetetlen, tökéletes testű színésznők és elképesztő méretekkel és potenciával rendelkező színészek szolgálják a szórakoztatásunkat, amivel nincs is semmi baj, egészen addig, amíg a néző el nem hiszi, hogy amit lát, az a valóság és nem egy szépen megkoreografált és aprólékosan megrendezett fantázia. A pornófilmek nem reflektálják egy átlagember szexuális életét és azon kívül, hogy milyen testi adottságokkal rendelkeznek a szereplők, szinte minden hamis, amit látunk. A pornó hazudik nekünk, pornósztárok mesélik el név nélkül - mi folyik a kulisszák mögött

Már heti egy alkalom is csökkenti a rák és a szívbetegség kockázatát: nem a tempó számít a futásban a kutatók ...

A futás csökkenti a szívbetegség és a rák kockázatát is a kutatók szerint.

Végre valaki kimondta a fájó igazságot a magyar foci helyzetéről

Ha valaki, akkor ő tökéletesen ismeri a rendszert kívülről-belülről.

Megszólalt az MLSZ: eldőlt Rossi sorsa

Marco Rossi úgy zárta a walesiek elleni 2-0-s vereség utáni nyilatkozatát, hogy ha kell, akár már most kész felállni a kispadról. A Magyar Labdarúgó Szövetségben azonban - Szabó Gergő sajtófőnök Sport24-nek adott nyilatkozata szerint - a kapitányváltás nincs a napirendi pontok között. A középpályás Kovács István szerint a magyar csapat nem volt elég agresszív és kemény, a párharcait sem nyerte meg, illetőleg hiányoztak a bravúrok hátul, de elöl is, így viszont nem lehet meccset nyerni, egyúttal a szlovák csapatot erősebbnek nevezte a walesinél.

Kovács Katalin titokban férjhez ment - rendhagyó ruhát választott

A háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, Kovács Katalin különleges esküvőn házasodott össze a párjával, dr. Schmidt Ádámmal.

5 vicces nevű magyar település. Te hallottál már róluk?

Karakószörcsögről jött, Hirtelengöröngyösig ment A kitalált, vicces településnevekkel gyakran érzékeltetjük, hogy valami a világ végén, semmi közepén van, de a nagyon is valós magyar vidéken számos mókás nevű településnév valóban létezik is. De nem csak a nevük miatt szeretjük őket elmondjuk, egy jópofa fotó mellett miért érdemes még ide látogatni!

Ezek most a legmegbízhatóbb autók, amikkel biztosan nem nyúl mellé

Óriási meglepetések a lista alján, több ismert márka is leszerepelt.

A DK nagyon kiakadt a Puskás Aréna megnyitója miatt

Pontosabban azt nem értik, miért irányítottak oda 90 mentőautót.

5 étel, ami nagyon öregít: iktasd ki őket az étrendedből

Mindenki szeretne fiatalos maradni, ezért is utáljuk annyira, amikor az első ráncok megjelennek rajtunk. De gondoltad volna, hogy bizonyos ételek is közrejátszanak ebben, és ha gyakran fogyasztod őket, idősebbnek fogsz kinézni, mint ha mellőznéd őket az étrendedből? Most elhoztuk azokat a kajákat, amelyek a tudtodon kívül öregítenek a külsődön!

Komoly brüsszeli kritikát kapott az Orbán-kormány

Magyarország nem hozott hatékony intézkedéseket az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács költségvetési ajánlásainak teljesítése érdekében - állapította meg szerdán közzétett jelentésében az Európai Bizottság.

blogmorzsák

Martin Scorsese 10 legjobb filmje

Az ír lesz Martin Scorsese 25. rendezése: nézzük, eddig mik voltak a legjobbak.

Dávid zsoltárai? Kik írták valójában a Zsoltárok könyvét?

A közvélekedés Dávid királyt jelöli meg a 150 dal szerzőjének. De vajon tényleg így van?

Oligarhákra és pénzmosókra támadt a hacker?

Pénzt mosó bank szenvedte el az év egyik legkomolyabb adatszivárgását.

Duplázd meg a tanulóerődet!

Gyakorlati módszerek, amelyek segítségével fejleszthető a tanulási képesség.

Kipróbáltuk - LEGO helyett Kínából tizedáron

Mit tudnak a kockák, ha nem Dániából, hanem Kínából érkeznek?

A Coldplay nem fog turnézni

Addig, amíg ezt nem tudja környezetbarát módon megtenni.

Így fognak megpróbál­ni átverni az idei Black Fridayen is!

Nézd csak a "korrekt" kereskedők repertoárját.

Orbán fügefalevélnek szánja-e a Népszavát?

A miniszterelnök válaszolt az ellenzéki politikusok kérdéseire. Szavaiból összeállítást adott közre a YouTube.

A Lázár-ügy gyökerei

A kapitalizmus veszteseit kábít­ják a nacionalizmus, a minden­féle antiizmus mákonyával.

Képességbe­li hiányok avagy az értelmi­ség esete a futballistákkal

„Az egész ország a képességek masszív hiányáról szól, csak elnyomja a Nélküled.“

10 ufó észlelés az ókortól napjainkig

Az ufó észlelések gyakran ke­rülnek a figyelmünk közép­pont­jába. Vajon egyedül vagyunk az univerzumban?

Hagyj egy mikulás­cso­magot a városban! Ötlet december 6-ra.

Az akció magánkezdeményezés, aminek állítólag már tavaly is nagy sikere volt, szervezői ezért idén is elindítják.

0