Ezt olvasta már?

Labdarúgó NB I - A nyitófordulóban avatja fel felújított stadionját a Paks

A labdarúgó OTP Bank Liga jövő heti nyitófordulójában avatja fel felújított stadionját a Paksi FC.

0

Megnyitott Kecskemét első csomagolásmentes boltja

Kecskemét első csomagolásmentes boltja, a Vágó utcai Zöld Misszió mögött egy zero waste életmódot követő fiatal, Zubor Melissza áll.


hirdetés

Melissza környezettudatosan él, a Zöld Misszióval pedig másoknak is szeretne segíteni a zero waste mindennapok kialakításában. Melisszával a fenntarthatóságról, az üzletről és a Zöld Misszióról beszélgettünk.

Hogy talált meg téged a fenntarthatóság?

Igazából én alapvetően egy zöld, önfenntartó környezetben nőttem fel. Ha szüksége volt a családomnak bármilyen alapanyagra, akkor csak körbejártuk a szomszédságot, a helyi kis termelőket, és be tudtunk szerezni mindent. Persze volt, hogy mi is nagy élelmiszeráruházakban vásároltunk, de ezek nem voltak igazán szerves részei a bevásárlásoknak. Később gazdasági szakon tanultam tovább. és voltak olyan kurzusaim, amelyek kifejezetten a környezettudatosságot és gazdaságot kapcsolták össze, mind nagyon érdekesek voltak. Majd 2018 nyarán, az egyetem befejezése után, mikor a párommal összeköltöztünk Kecskeméten, kezdett el igazán komolyan foglalkoztatni a fenntarthatóság gondolata: hogy olyan életmódot kövessek és olyan háztartást vezessek, ami környezettudatos és a lehető legkevesebb hulladék termelésével jár.

Ekkor kezdtél el környezettudatosan élni?

Igen, sokat kutattam a témában, hogy hogy lehet minél környezettudatosan élni a mindennapokat. Már én magam is kimérve, csomagolásmentesen vagy papírcsomagolásban vásároltam. Azonban minden szükséges holmit és alapanyagot, a kimért kutyatápot, rizst, tésztát és még sorolhatnánk, több különböző helyről kellett beszereznem. Idővel igazán el kezdett zavarni, hogy nincs egy erre specializálódott hely, ahol mindent be tudnék szerezni.

Ekkor került képbe a csomagolásmentes bolt ötlete?

Igen, azt hiszem, valahogy így, sőt ekörül nyíltak az első csomagolásmentes boltok a fővárosban, a Ligeti Bolt, illetve a Ne pazarolj! is. Arra gondoltam, hogy milyen jól jönne egy ilyen Kecskeméten is, mennyivel megkönnyíteni számomra is a vásárlást. Szerencsére volt alkalmunk édesanyámmal is ellátogatni a Ne pazarolj-ba!, és megnézni közelebbről egy ilyen bolt működését is. Az üzlet nagyon tetszett, a kialakítása, a barátságos hangulata, egy csomó mindenből be is tudtunk vásárolni. Már akkor megszületett bennem a gondolat, hogy szívesen létrehoznék én is egy ilyen helyet.

Mondhatjuk, hogy ez adta meg a kezdőlöketet, hogy elindítsd a saját üzleted?

Igen, persze az interneten is sok cikket olvastam a témában, sőt, több külföldi példát is megnéztem. Külföldöm már sokkal előrehaladottabb a zero waste bevásárlás, szinte szupermarket-méretűek is lehetnek a csomagolásmentes üzletek.

Hogy hoztad létre a Zöld Missziót?

A Zöld Misszió a kezdetben mint virtuális közösség létezett. Létrehoztam egy weboldalt, Facebook- és Instagram-fiókkal, ahol megosztottam saját zero waste mindennapjaimat, tapasztalataimat, alternatív megoldásokat. Ott kiderült számomra, hogy sokan nyitottak a környezettudatosságra. Ez abszolút pozitív visszajelzés volt, és így arról is megbizonyosodtam, hogy igenis érdemes kitartanom a bolt megnyitása mellett, annak ellenére, hogy már akkor voltak, akik úgy vélték, hogy ez egy lehetetlen küldetés lesz, és hogy nem lesz rá igazán kereslet.

Az államvizsgám után betervezett pihenés helyett belevetettem magam a bolt kiépítésébe. Két napon keresztül biciklivel jártam a várost, hogy megtaláljam a tökéletes kiadó helyiséget, és szerencsére sikerült is. A hely jól megközelíthető és központi, ami abból a szempontból is nagyon jó, hogy sok kíváncsiskodó is szívesen betér a boltba, nem csupán azok, akik igazán elhivatottak a fenntarthatóságot illetően.

Egyedül te állsz a Zöld Misszió mögött?

Egyedül vezetem a Zöld Misszió boltot, kezelem a pénzügyeket, én tartom a beszállítókkal is a kapcsolatot, az áruk beszerzését, az üzlet marketing oldalát… – szóval lényegében mind az én kezemben fut össze, de jól is van ez így. Ugyanakkor nagyon sok támogatást kapok a környezetemtől, a családom és a párom is ott segít, ahol tud. A jövőben szeretnék alkalmazottakkal együtt dolgozni, de annak még nincs itt az ideje.

Milyen elgondolás szerint rendezted be a boltot, mit lehet a Zöld Misszióban vásárolni?

Mivel én is csomagolásmentesen vásárolok, így volt elképzelésem arról, hogy hogy alakítsam ki a Zöld Missziót, hogy az lehető legjobb és legkényelmesebb legyen a vásárlók számára. Az üzletben vannak pamutzsákok, vászonzsákok, tisztítószerek, otthon elkészíthető mosószerhez hozzávalók, kozmetikumok, szappanok, intim egészségügyi termékek, különféle olajok, tészták, fűszerek, só, cukor, mindenmentes termékek és édességek, zöldségchipsek, lisztek, lekvárok, szörpök. Mindig kaphatók szezonális gyümölcsök és zöldségek, illetve hazai kézműves termékek is vannak, szendvicskrémek és ételízesítők.

Inkább pozitív megerősítést vagy negatív kritikát kapsz a mindennapokban?

Mind a vásárlók, mind az érdeklődök és a környezetem is abszolút pozitív az üzlettel kapcsolatban, annyi szokott szóba kerülni, hogy milyen terméket hiányolnak még a boltból, és akkor legközelebbre már igyekszem azokat is beszerezni. Negatív visszajelzéseket inkább azzal kapcsolatban kapok, hogy sokaknak szokatlan az én életmódom, nem igazán értik, hogy én mit és miért csinálok így, néha kapok ezért furcsa pillantásokat.

Ha jól tudom, előadásokat is tartasz a környezettudatossággal kapcsolatban.

Igen, így van. Mindez úgy kezdődött, hogy 2019 augusztusában tartottam egy össznépi ökopikniket a Zöld Misszió oldalak követőinek, hogy személyesen is tudjunk találkozni, beszélgetni. Előadások, workshopok voltak itt a környezetbarát divatról, a hulladékmentességről, illetve meséltem én is a fenntartható életmódról. Ezután egyre több felkérés érkezett: szívesen tartok előadást egyetemeken, iskolákban, óvodában, nyugdíjas klubban – tényleg bárhol, ahova hívnak.

Te magad is foglalkozol a környezetbarát divattal, a Zöld Misszió polcain milyen zöld textiltermékekkel találkozhatunk?

A boltban több magyar textiláru-készítő terméke is felelhető. Alapvetően olyan kezdeményezéseket engedtem be az üzletbe, akiknél maga az alapanyag is fenntartható, és az előállítás folyamat a lehető legzöldebb. Vannak Urban zerowaster hálózsákok, vászonzsákok, vászonszatyrok biopamutból, textilszalvéták, öko vattakorongok, van egy szütyő varróközösség, akik kimaradt anyagokkal dolgoznak. Van egy nagyon kedves nyugdíjas hölgy, aki szimplán hobbiból készít zsákokat öko textilanyagokból, az általa készített termékek is megtalálhatóak a boltban.0


Szavazás: Önnek mi a véleménye a koronavírussal kapcsolatos kormányzati döntésekről, intézkedésekről?

0
0

hírek innen, onnan

Őrizetbe vették a bejrúti kikötő vezetőit

Vizsgálják egy esetleges külső támadás lehetőségét is.

Megérkezett Olaszországba a koronavírus második hulláma?

Egyes vélemények szerint nem kizárt, hogy hamarosan újabb komolyabb járványkitöréssel kell szembenéznie Olaszországnak.

Kanye West egy ultraédes videót osztott meg, amelyen kislányával táncol

Úgy tűnik, hogy a családi kiruccanás jó hangulatban telik

Nagy sérv, apró metszés - ma már ilyen egyszerű a műtét

Ha nagy a sérv, akkor is elég lehet egy pici metszés! Sérvműtét laparoszkópia alkalmazásával.

132 milliárdos állami forrásból kezdik meg novemberben az M83-as út fejlesztését Pápa és Győr között

Novemberben indul az M83-as út fejlesztése 132 milliárd forint állami forrásból, amely révén új nyomvonalon lesz elérhető Pápáról...

Bedurrant a parlagfűszezon Magyarországon

Kezdődik a parlagfűszezon - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombaton a Facebook-oldalán.

DVTK-Paks: nem bírtak Bödéék Grozavékkal

Kiegyenlített meccset játszottak a csapatok.

Nagy Alexandra mindent bevállalt, elképesztő kihívások elé néz a Barátok közt színésznője

Nagy Alexandra műsorvezetőként is igazán bevállalós. Műsorvezető-társával, Tuka Nikivel az elkövetkezendő időszakban különféle...

Fokozatosan megváltozik valami a jövő héttől a meteorológiai szolgálat szerint

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán azt írja, a jövő hét elejétől "sunyi lehűlés" kezdődik.

Még mindig sokakat nem találnak a romok alatt, közben pattanásig feszül a hangulat Bejrútban

Négy nappal a bejrúti robbanás után 45 embert még mindig eltűntként tartanak nyilván; emellett 25 azonosítatlan holttest került elő a...

Vasvillával akarta megölni ismerőse élettársát egy farmosi férfi

Később egy kisbaltával is a nőre támadt.

Hamilton hangolt a legjobban az időmérőre

Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája volt a leggyorsabb a Forma-1-es 70. évforduló Nagydíja harmadik szabadedzésén.

Sport

Agyba-főbe verték a Fradi volt futballistáját

Busai Attilával szerdán éjszaka történt a sajnálatos eset.

Cristiano Ronaldo és a Real Madrid drámájával indult újra a Bajnokok Ligája

A portugál világsztár 10 év után marad le ismét a sorozat végjátékáról. Zinedine Zidane szerint nincs okuk a szégyenre.

?Vállalom a felelősséget, miattam estünk ki a Bajnokok Ligájából?

Kétszer hibázott nagyot a Real Madrid többszörös BL-győztes és világbajnok futballistája, Raphael Varane a Manchester City elleni Bajnokok Ligája meccsen, ki is esett a Real.

Meghalt a magyar röplabdázás egyik legnagyobb alakja

Kasziba István öt csapattal összesen nyolc bajnoki címet nyert, és irányította a női válogatottat is.

Agyba-főbe verték egy budapesti szórakozóhelyen a Fradi egykori focistáját, Busai Attilát - Egy szemtanú elmes...

Budapest Ijesztő történet jutott el a Blikkhez: az egyik budapesti szórakozóhelyen szerda éjjel brutálisan megverték a korábban több élvonalbeli klubnál is futballozó Busai Attilát (31). Minderről egy olvasó számolt be lapunknak, s a rendőrség is megerősítette, hogy eljárás indult az ügyben.

Kényszerhelyzet, Kozák Danutának ismét választania kell

A magyar kajak-kenu terveit csak megzavarhatta, de nem írhatja át, hogy elhalasztották az olimpiát.

Már megbánta a Real Madrid, hogy megvétózta Bale kínai szerződését

Tavaly a walesi egy lépésnyire volt Jiangsu Suningtól, de végül maradt a spanyol fővárosban.

A Győr és az FTC is orosz csapat ellen kezd a BL-ben

A címvédő Győri Audi ETO KC az újonc Cszka Moszkva otthonában, a Ferencváros pedig Érden a szintén orosz Rosztov-Don ellen kezdi meg szereplését a női kézilabda Bajnokok Ligája következő idényének csoportkörében.

Meghalt a Crvena zvezda amerikai kosarasa

A játékos edzés közben kapott szívrohamot.

Sarri a Juventus kiesése után: Kevesebbet vártam a csapatomtól

A Juventus ugyan 2-1-re legyőzte az Olympique Lyont a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján, de idegenben rúgott góllal a francia csapat jutott tovább. A meccs után a Juve edzője, Sarri elég érdekeset mondott.

0

Bulvár

Kiderült, melyik milliárdost vették őrizetbe a nyomozók Debrecenben

A számos élelmiszer-áruház és egy hajdúszoboszlói négycsillagos wellness-szálloda tulajdonosát balatoni villájában fogták el a NAV munkatársai.

Elültette a rejtélyes kínai magokat egy férfi, és döbbenten tapasztalta, mi nőtt ki belőlük

Több ezren kapnak postai csomagban világszerte ilyen magokat, és miután az amerikai férfi két hónapja elvetette őket, most kiderült hogy mi is az a növény.

Meghalt Reigl Judit

A Kossuth-díjas festőművész 97 éves volt.

Boggie hatalmasat villantott a koncertjén - Kínos ruhabakiját máig emlegeti a zenekara

Boggie véletlenül eggyel kevesebb ruhadarabban lépett színpadra a kelleténél.

Letartóztatásban a közismert üzletember, az ügyvédje is gyanúsított

Közismert kelet-magyarországi élelmiszerlánc- és szállodatulajdonost vettek őrizetbe Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói Debrecenben. A vállalkozó egy év alatt 3,6 milliárd forint osztalékot vett fel vállalkozásaiból, ami után nem fizetett adót. A milliárdos üzletember jelenleg letartóztatásban van, ügyvédje is gyanúsított.

Agyba-főbe verték a Fradi volt futballistáját

Busai Attilával szerdán éjszaka történt a sajnálatos eset.

4 imádni való balatoni strand, ahol ingyenes a belépés: tiszta a víz, gyönyörű a környezet

Több hangulatos, szép szabadstrand van a Balatonnál, ahol kellemes a környezet is.

Németh Kristóf plasztikáztatta az arcát - Elárulta, miért feküdt kés alá

El sem hiszed, miért kellett átszabni Németh Kristóf arcát.

Miért nem nyáron termel a napelem a legtöbbet?

Sokak számára érthetetlen lehet, hogy miért is termel többet a napelemes rendszere a változékony időjárású tavaszi hónapokban, mint a derűs, napos nyári időszakban.

Ki szoktad önteni a rizs főzővizét? Ezért ne tedd!

Azt már tudjuk, hogy a tészta főzővize számos praktikus dologra jó, például száraz hüvelyesek áztatására, szószok, mártások sűrítésére, sőt virágöntözésre is. De mi a helyzet a rizzsel? Biztosak vagyunk benne, hogy 10-ből legalább 9-en kiöntik a tejszerű főzővizet. Pedig felesleges a lefolyóban végeznie, ugyanis még hasznát vehetjük. És hogy hol? Hihetetlen vagy sem, de a [...]

Lebuktatta Orbánt Kerepes fideszes polgármestere

Miközben az ellenzéki önkormányzatokat szívatja, a kormánypártiakat titokban kisegíti a vámpírkormány.

blogmorzsák

Miért nagyobb ma a bizonytalanság és hogyan kezeljük?

A változással mindig keservesen megküzdöttünk, de manapság ez nem elég, mert a változások mögött ezernyi kétely les ránk.

Szörnyű név, korrekt megvalósítás

Avokádó és bacon a Zing legújabb burgerének névadó különlegessége, megnéztük, hogy működik ez a nyárias szendvics.

Az autó vagy a motorkerékpár biztonságosabb?

Most kiderül, az autó vagy a motor számít-e biztonságosabb közlekedési eszköznek – legalábbis a szakértők szerint.

Képtelen lerázni az exét

„Hallgatom, hogy mennyire fáj neki még mindig a szakítás, de a barátnőm életképtelennek tartotta már“.

5 színész, akinek a jeleneteit kivágták egy Marvel-filmből

Katherine Langford mellett mások is estek a vágóolló áldozatául.

Mit érez a kutyád, ha szomorú vagy, és hogyan próbál segíteni?

Hihetetlen, de kutyusod kiszagolja, ha feszült vagy, s a maga módján még vigasztalni is próbál.

Kedves Blogger, most tényleg megjelenhetsz az Indexen!

Ennek köszönhetően tartalmaiddal jóval több olvasóhoz juthatsz el.

Kik tagadták meg az ételt Nyírbátorban?

Két napja a nyírbátori idegen­rendészeti fogdán fogva tartott 52 külföldi többsége éhségsztrájkol.

Rokon, barát körbe-körbe

Hogy a csudába nem sújt le ilyenkor Orbán ostora?

Az orbánista értékrend avagy Megadja doktor 6.6 milliója

„Ez a 6.6 millió forint jelenleg egy egyetemi professzor évi fizetése Magyarországon.“

Képválogatás a nosztalgia jegyében

Fotók, amelyekről biztosan nektek is eszetekbe jut valami emlék!

Döntések bűvkörében

Azon gondolkoztál már, hogy vajon mi alapján hozunk döntést, és hogy milyen hibákat lehet elkövetni ilyenkor?

0