Ezt olvasta már?

A gyerek későbbi autizmusa, figyelemzavara összefügghet a koraterhességi vérszegénységgel

A gyerek későbbi autizmusát, figyelemzavarát, értelmi fejlődésének elmaradását a koraterhességi vérszegénységgel hozták kapcsolatba svéd tudósok.

0

Projektzáró rendezvény volt a kecskeméti színházban

Augusztus 29-én, csütörtökön zárult le a Katona József Színház Meseváros elnevezésű projektje, melynek keretében havi szakkörökkel, kulturális órákkal és egyéb színházi foglalkozásokkal kedveskedtek a gyerekek számára.


hirdetés

A projektzáró rendezvényen először Cseke Péter igazgató úr köszöntötte az intézmények vezetőit, a projektben részvevő foglalkozásvezetőket, pedagógusokat, gyerekeket, a sajtó megjelent képviselőit.

Cseke Péter elmondta, hogy a kecskeméti Katona József Színház a helyi kulturális élet egyik centruma immáron 123 éve és a magyar kultúra egyik meghatározó szegmense Kecskeméten és az országban egyaránt. A színház egyik meghatározó eleme az új nézőgenerációk megtalálása, kinevelése, érintetté válásának megsegítése különböző színházi- és pedagógiai módszerek segítségével, melyet a színház eddig is végzett lehetőségei szerint: pl. kulisszajárás, nyílt napok. A Műérték és mű érték kurzus pedagógusoknak, a Nulladik Óra, az Osztályterem-színházi előadások diákoknak valósulnak meg a színházi szakemberek vezetésével, az NKA és a Városi Támogatási Program támogatásával.

A 2014-2015 között lebonyolított TÁMOP pályázat olyan lehetőségeket nyújtott, melynek segítségével a színház tevékenysége bővült, a felkínált tevékenységi formák az iskolákkal és óvodával tervezetté és rendszeressé váltak. Ennek a pályázatnak a fenntartási ideje jelenleg is tart. A most befejeződő EFOP pályázat tovább gazdagította a színház, az iskolák és ezáltal a város programját is. Újabb köznevelési intézményekkel valósult meg rendszeres együttműködés.

Az elmúlt, 2018/2019-es évadban 397 fő óvodás bérlőnk, 6.676 fő gyermekbérlőnk, 1.781 ifjúsági bérlőnk és 93 családi bérlőnk volt. (ez összesen: 8.947 fő) Szeretnénk ezt a számot évről évre tovább bővíteni, hiszen ők lesznek a jövő színházlátogatói. Ezért is tartottuk nagyon fontosnak a Meseváros projektben való részvételt. A program megvalósítása nagy örömöt és új tapasztalatokat jelentett számunkra is.

 

Réczei Tamás:

A Katona József Színház által megvalósított program a Meseváros címet viseli. A megvalósítási időszaka 2018. március 1.- 2019. augusztus 31. között zajlott.

A sikeres megvalósításért a foglalkozásvezetők:

Csombor Teréz

Csapó Virág

Märcz Fruzsina

Szegvári Julianna

Tóth Kata

Mahalek Gábor

valamint a projektmenedzsment felelt, ez utóbbiak név szerint: Rimóczi Erika pénzügyi vezető, Lesku Katalin projektmenedzser és Réczei Tamás szakmai vezető.

A program 18 hónapos időtartama alatt a színház a foglalkozásvezetők szakmai közreműködésével két korcsoportot szólított meg. Az óvodás korosztályt, valamint az általános iskolásokat.

A MESEVÁROS projekt tematikájának alapját a Hamupipőke, A kis gyufaárus lány, Az égígérő paszuly, A rendíthetetlen ólomkatona és A fenyőfa mese adta. A választott alkotások bemutatása minden korosztály esetén művészi eszközökkel zajlott, amit a megismert mesék feldolgozása, elemzése követett.

A hőssé válás, a titkok és tabuk kezelése, a megküzdések lehetősége, a gyermek-felnőtt szerepek állandósága, a céltudatosság megtapasztalása olyan meghatározó elemei életünknek, amelyek dramatikus eszközökkel való megismertetése, megéreztetése döntően befolyásolhatja a felnövekvő generáció életfelfogását, hozzáállását, megküzdési technikáit, alapvetően az önképüket. A havi szakköri foglalkozások (félévente 5 alkalom) ezeknek az élethelyzeteknek a feldolgozására épültek.

A témanapok lehetőséget adtak arra, hogy tágabb értelemben és több résztvevővel is megismertessük a színház világát. A résztvevők kulisszajárásokon vettek részt, ahol az előadások, a színházi munka háttértevékenységeivel, háttérszereplőivel ismerkedtek meg. Látogatást tettek a szabótárakban, ahol a jelmezkészítés fázisait tekintették meg, jelmezeket próbáltak. A fodrásztárban és a kelléktárban a parókák, bajszok, egyéb álarcok, kellékek mögé bújhattak.

A tábor egyfajta „hősképző” volt, amely egy választott mesén keresztül a meseelemek felhasználásával segített a gyermekeknek megnyílni, megélni saját hősiességüket. A foglalkozások során felfedeztük, minek felel meg az életünkben a táltos paripa, a fele királyság vagy a hétmérföldes csizma.

A színháztörténeti vetélkedő bővíteni kívánta a résztvevők műveltségi ismereteit, gazdagította a gyermekek eddig megszerzett tudását, mindezt az élménypedagógia módszereit alkalmazva.

A Meseváros program a kulturális órák és a tehetséggondozó foglalkozások révén egyben játszóházzá is vált, hiszen a meseírás/alkotás folyamatát is megismerték a gyermekek, majd az általuk megalkotott meséket saját feldolgozásaik alapján játszották el, abból filmjeleneteket forgattak, díszlet- és jelmezelemeket készítettek.

A program 18 hónapos időtartama alatt a színház 6 együttműködő intézményben valósított meg komplex művészetpedagógia programot a foglalkozásvezetők szakmai közreműködésével.

Az óvodás korosztályt a Ferenczy Ida Óvoda nagycsoportosai, a kisiskolás korosztályt a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola, mint székhelyintézmény, valamint két tagintézménye: a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola és a Móra Ferenc Általános Iskola, a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és a Kerekegyházi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói képviselték.

A pályázó célul tűzte ki, hogy már óvodás kortól megismertesse a gyermekekkel a színházat, a színházi előadások segítségével élményszerűen mutassa be a meséket. A célcsoportot alkotó 245 gyermeket a mesék világán keresztül vonta be a nem hagyományos tanulási formákba, hogy kialakítsa a gyermekekben a színházba járás igényét, színházszeretővé, színházértővé nevelje őket.

A 25 millió Ft-os összköltségvetésű pályázat megvalósítása során az 5-14 éves gyermekeknek biztosítottunk lehetőséget intézményenként háromféle szakköri foglalkozás-sorozaton, 9-9 témanapon, 1-1 napközis táborban, valamint tehetséggondozó foglalkozás-sorozaton, színháztörténeti vetélkedőkön való térítésmentes részvételre. A megtekintett előadásokhoz, megismert mesékhez kapcsolódóan módszertani, foglalkoztató anyagokat fejlesztettünk ki a projektben résztvevő intézmények részére. Köteteink adaptálható projektleírásokat, foglalkozásterveket, játékgyűjteményt is tartalmaznak. A kötetek a résztvevő intézmények részére eljuttatásra kerülnek.

A programok megvalósítási helyszínei változatosak voltak, hiszen az együttműködő intézményekben megtartott foglalkozások mellett a Katona József Színház, a Ruszt József Stúdió Színház, valamint a Kamaraszínház is helyszínt biztosított számunkra, így kívánjuk bővíteni, erősíteni meglévő szakmai kapcsolatainkat a projektben résztvevő köznevelési intézményekkel.

 

montazsmagazin.hu0
0
0

hírek innen, onnan

Híres emberek, akiket egy rajongójuk ölt meg

A sztárok iránti rajongás egyeseknél beteges fanatizmushoz vezet, ami féltékenységet, haragot vagy épp tévképzeteket vált ki az adott...

Orbán-gól, hibátlan Gulácsi

Az RB Leipzig 3-0-ra győzött Brémában a német labdarúgó-bajnokság ötödik fordulójának szombati játéknapján.

Fölényesen nyert az OSC, közel a főtábla

Az OSC házigazdaként 11-3-ra legyőzte a görög Vuliagmeni csapatát a férfi vízilabda Bajnokok Ligája selejtezőjében, a harmadik forduló...

30 iraki kurd diák tanulhat évente ösztöndíjjal a magyar egyetemeken

Már idén decemberben pályázhatnak a kurd diákok a magyar egyetek ösztöndíjas helyeire.

A világbajnokságon is brillírozott: Krisztián az ország legjobb fiatal kőfaragója

Miklósfa Szinte sebészi pontosságú vágás, méghozzá mázsás, sziklakeménységű tömbökbe nem csak erővel, de pokoli ügyességgel is...

Sötét móddal frissült az iOS-es Shazam

Az iOS 13 miatt több újdonsággal is frissült a Shazam iOS-es verziója.

Mutatjuk az ötös lottó nyerő számait.

Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:

Kizárták Ricciardót a szingapúri időmérőről.

Kizárták a Forma-1-es Szingapúri Nagydíj időmérő edzéséről Daniel Ricciardót. Az ausztrál a mezőny végéről lesz kénytelen rajtolni...

Simán kikapott a Veszprém a Kieltől

A Telekom Veszprém házigazdaként 37-31-re kikapott a német THW Kiel csapatától a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének második...

0

Sport

Rég látott ekkora mészárlást a Premier League

A Manchester City hazai pályán tömte ki az idényben eddig még nyeretlen, tök utolsó Watfordot, és akkor még finoman fogalmaztunk.

Máris távozhat Zidane a Real Madridtól?.

Három lehetséges jelölt is van a kispadra.

A részeges brazil Bayern-focista, aki magára gyújtotta a házát

Számba vettük a müncheni csapat eddigi összes brazilját. Nem mindegyik pályafutása volt dicsőséges.

Újabb magyar úszó csatlakozott Shane Tusup csapatához

Az úszó és az edző már korábban is dolgoztak együtt.

Előkerült egy videófelvétel arról, ahogyan megverték egy klubban a híres focistát

VIdeófelvétel készült a három héttel ezelőtti verekedésről, melyben a Burnley középpályása, Danny Drinkwater került összetűzésbe egy hat fős társasággal egy manchesteri szórakozóhelyen.

Eltűnt a világbajnokság előtt egy magyar súlyemelő

A szövetségi kapitány sem tudja mi történhetett, a sportolónak megvolt a repülőjegye is Thaiföldre.

Guardiola elmondta, ki legyen az utódja a Man. Citynél

Nem kéne messzire menni Pep Guardiola utódjáért.

Tomori Zsuzsannát már a hetedik percben kiállították a kézirangadón - videó

A Ferencváros 31-31-es döntetlent játszott a Siófok vendégeként.

0

Bulvár

Ilyen közel még nem állt a szégyenhez EU-tagállamot vezető miniszterelnök

Nem sokon múlt, hogy egy uniós tagállam miniszterelnöke EU-pénzekkel való visszaélés miatt legyen vádlott, de Andrej Babis, mint eddig mindent, ezt is megúszta. De mit tud a Magyarországon is üzletelő cseh kormányfő, amivel több lett egy átlagos közép-európai csúcsoligarchánál?

Megnyitották a csapokat, fél perc alatt 1,7 millió liter vizet folyatott el a NASA

Ismét kipróbálta a NASA azt a locsolórendszert, mellyel a valaha épített legerősebb rakétahajtómű erejét igyekeznek majd kompenzálni felbocsátás közben.

Orbán beszédét énekelve és tapsolva szakították félbe Rómában

Giuseppe Conte olasz kormányfőnek is visszaüzent Orbán Viktor Rómában. A miniszterelnök az Atreju nevű rendezvény meghívottjaként tartott beszédet.

Meghan Markle lélegzetelállító ruhában barátnője esküvőjén

Harryvel Rómába utaztak a divattervező Misha Nonoo esküvőjére

Szörnyűség közeledik a mediterráneum felől, ne várjuk a hétfőt.

A vasárnapi. Stabilan 20 fok fölötti csúcshőmérséklet lesz a hétvégén, amit a napon még melegebbnek érezhetünk. Közben a mediterráneumban már készül a jövő heti "finomság".

Most kaptuk: tömegkarambol Budapesten, rohannak menteni

A XI. kerületi Budaörsi úton történt a baleset.

Vasárnap ön is ingyen beutazhatja az országot

A MÁV a bringásoknak és az autósoknak is kedvezményekkel készült a Mobilitási Hétre.

Ránk szakad az ég - mutatjuk, mikor

Szombaton mindenhol a napsütésé lesz a főszerep, csapadék nem várható. Az Alpokalján megélénkülhet a délies szél. Napközben gyorsan melegszik a levegő, a csúcshőmérséklet 17 és 22 fok között alakul. Frontmentes hétvége. Jövő héten azonban rá sem ismerünk az időre.

Egy kockacukornyi ebből az anyagból 100 millió tonnát nyomna a Földön

A hivatalosan elismert eddigi legnagyobb tömegű, a Napnál mintegy 2,17-szer nehezebb neutroncsillagot fedeztek fel az amerikai Nyugat-Virginiai Egyetem csillagászai.

Gazdag magyarok trükköznek az állampapírokkal, az MNB besokallt

Arra kéri a jegybank a bankokat, lombardhitelre ne adjanak Magyar Állampapír Pluszt senkinek.

A ruhadarab, amit az 57 éves modell szerint egy nőnek sem szabadna viselni - Hasznos öltözködési tanácsokkal s...

Korabeli, ötven feletti nőknek ad öltözködési tanácsokat a gyönyörű, stílusos modell.

blogmorzsák

Tömegsírok Batajnicában

A délszláv háború feloldatlan borzalma.

Tanulj meg nemet mondani!

Ez egy elengedhetetlen dolog azért, hogy ne tegyük tönkre magunkat!

A japán császár unokahúga Budapestre érkezett

Fotók a mindössze 24 éves Kako hercegnőről, aki csodálatos kimonót viselt, amikor megérkezett a Sándor-palotába

Miért ilyen vicces a tévé bongyorhajú bunkója?

Könyörtelenül kifigurázza a sportolókat, tanárokat és vallási vezetőket is.

Életét adta volna lányáért, mindkettőjüket megmentette vele

A fiatal nő 3 hónapos terhes volt, amikor agytumort diagnosztizáltak nála. Nehéz döntést kellett hoznia.

14 év korkülönbség sok?

Se a szülők, se a barátok nem értik ezt a frigyet.

Bevezetés az újrahasznosított ékszerek világába

Olcsó, szép, környezetbarát, különleges ékszerekre vágysz? Elhoztuk őket!

A Fidesz mindent elkövet annak érdekében, hogy egy életre megutáltassa a politikát az emberekkel

Régi, jól bevált kommunikációs arzenálját élesíti a Fidesz az önkormányzati választások kampányában.

Puzsér a trojkákban

„Főpolgármesteri ambíciójáról úgy véltem, hogy önuralom híján aligha lesz képes uralkodni egy világvároson.“

Tolonganak, istenem, hogy tolonganak!

Ötvenhatezer képviselőjelölt! Micsoda irgalmatlan tömeg ez. Egy közepes méretű város.

A magyarok elfeledett győzelme

A Brenta menti csata volt a kalandozások korának első nagy megmérettetése az újonnan érkezett magyarok előtt.

Az alternatív bőrök tényleg jót tesznek a bolygónak?

A nagy fenntarthatósági hype-ban könnyű bedőlni a marketing szövegnek.

0