Ezt olvasta már?

Magyar Kupa - Szerda estére kialakul a negyeddöntős mezőny

Szerda délután és este rendezik a labdarúgó Magyar Kupa nyolcaddöntős párharcainak visszavágóit, melyek során a Fehérvár és az Újpest két és fél hét alatt har...


Projektzáró rendezvény volt a kecskeméti színházban

Augusztus 29-én, csütörtökön zárult le a Katona József Színház Meseváros elnevezésű projektje, melynek keretében havi szakkörökkel, kulturális órákkal és egyéb színházi foglalkozásokkal kedveskedtek a gyerekek számára.


hirdetés

A projektzáró rendezvényen először Cseke Péter igazgató úr köszöntötte az intézmények vezetőit, a projektben részvevő foglalkozásvezetőket, pedagógusokat, gyerekeket, a sajtó megjelent képviselőit.

Cseke Péter elmondta, hogy a kecskeméti Katona József Színház a helyi kulturális élet egyik centruma immáron 123 éve és a magyar kultúra egyik meghatározó szegmense Kecskeméten és az országban egyaránt. A színház egyik meghatározó eleme az új nézőgenerációk megtalálása, kinevelése, érintetté válásának megsegítése különböző színházi- és pedagógiai módszerek segítségével, melyet a színház eddig is végzett lehetőségei szerint: pl. kulisszajárás, nyílt napok. A Műérték és mű érték kurzus pedagógusoknak, a Nulladik Óra, az Osztályterem-színházi előadások diákoknak valósulnak meg a színházi szakemberek vezetésével, az NKA és a Városi Támogatási Program támogatásával.

A 2014-2015 között lebonyolított TÁMOP pályázat olyan lehetőségeket nyújtott, melynek segítségével a színház tevékenysége bővült, a felkínált tevékenységi formák az iskolákkal és óvodával tervezetté és rendszeressé váltak. Ennek a pályázatnak a fenntartási ideje jelenleg is tart. A most befejeződő EFOP pályázat tovább gazdagította a színház, az iskolák és ezáltal a város programját is. Újabb köznevelési intézményekkel valósult meg rendszeres együttműködés.

Az elmúlt, 2018/2019-es évadban 397 fő óvodás bérlőnk, 6.676 fő gyermekbérlőnk, 1.781 ifjúsági bérlőnk és 93 családi bérlőnk volt. (ez összesen: 8.947 fő) Szeretnénk ezt a számot évről évre tovább bővíteni, hiszen ők lesznek a jövő színházlátogatói. Ezért is tartottuk nagyon fontosnak a Meseváros projektben való részvételt. A program megvalósítása nagy örömöt és új tapasztalatokat jelentett számunkra is.

 

Réczei Tamás:

A Katona József Színház által megvalósított program a Meseváros címet viseli. A megvalósítási időszaka 2018. március 1.- 2019. augusztus 31. között zajlott.

A sikeres megvalósításért a foglalkozásvezetők:

Csombor Teréz

Csapó Virág

Märcz Fruzsina

Szegvári Julianna

Tóth Kata

Mahalek Gábor

valamint a projektmenedzsment felelt, ez utóbbiak név szerint: Rimóczi Erika pénzügyi vezető, Lesku Katalin projektmenedzser és Réczei Tamás szakmai vezető.

A program 18 hónapos időtartama alatt a színház a foglalkozásvezetők szakmai közreműködésével két korcsoportot szólított meg. Az óvodás korosztályt, valamint az általános iskolásokat.

A MESEVÁROS projekt tematikájának alapját a Hamupipőke, A kis gyufaárus lány, Az égígérő paszuly, A rendíthetetlen ólomkatona és A fenyőfa mese adta. A választott alkotások bemutatása minden korosztály esetén művészi eszközökkel zajlott, amit a megismert mesék feldolgozása, elemzése követett.

A hőssé válás, a titkok és tabuk kezelése, a megküzdések lehetősége, a gyermek-felnőtt szerepek állandósága, a céltudatosság megtapasztalása olyan meghatározó elemei életünknek, amelyek dramatikus eszközökkel való megismertetése, megéreztetése döntően befolyásolhatja a felnövekvő generáció életfelfogását, hozzáállását, megküzdési technikáit, alapvetően az önképüket. A havi szakköri foglalkozások (félévente 5 alkalom) ezeknek az élethelyzeteknek a feldolgozására épültek.

A témanapok lehetőséget adtak arra, hogy tágabb értelemben és több résztvevővel is megismertessük a színház világát. A résztvevők kulisszajárásokon vettek részt, ahol az előadások, a színházi munka háttértevékenységeivel, háttérszereplőivel ismerkedtek meg. Látogatást tettek a szabótárakban, ahol a jelmezkészítés fázisait tekintették meg, jelmezeket próbáltak. A fodrásztárban és a kelléktárban a parókák, bajszok, egyéb álarcok, kellékek mögé bújhattak.

A tábor egyfajta „hősképző” volt, amely egy választott mesén keresztül a meseelemek felhasználásával segített a gyermekeknek megnyílni, megélni saját hősiességüket. A foglalkozások során felfedeztük, minek felel meg az életünkben a táltos paripa, a fele királyság vagy a hétmérföldes csizma.

A színháztörténeti vetélkedő bővíteni kívánta a résztvevők műveltségi ismereteit, gazdagította a gyermekek eddig megszerzett tudását, mindezt az élménypedagógia módszereit alkalmazva.

A Meseváros program a kulturális órák és a tehetséggondozó foglalkozások révén egyben játszóházzá is vált, hiszen a meseírás/alkotás folyamatát is megismerték a gyermekek, majd az általuk megalkotott meséket saját feldolgozásaik alapján játszották el, abból filmjeleneteket forgattak, díszlet- és jelmezelemeket készítettek.

A program 18 hónapos időtartama alatt a színház 6 együttműködő intézményben valósított meg komplex művészetpedagógia programot a foglalkozásvezetők szakmai közreműködésével.

Az óvodás korosztályt a Ferenczy Ida Óvoda nagycsoportosai, a kisiskolás korosztályt a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola, mint székhelyintézmény, valamint két tagintézménye: a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola és a Móra Ferenc Általános Iskola, a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és a Kerekegyházi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói képviselték.

A pályázó célul tűzte ki, hogy már óvodás kortól megismertesse a gyermekekkel a színházat, a színházi előadások segítségével élményszerűen mutassa be a meséket. A célcsoportot alkotó 245 gyermeket a mesék világán keresztül vonta be a nem hagyományos tanulási formákba, hogy kialakítsa a gyermekekben a színházba járás igényét, színházszeretővé, színházértővé nevelje őket.

A 25 millió Ft-os összköltségvetésű pályázat megvalósítása során az 5-14 éves gyermekeknek biztosítottunk lehetőséget intézményenként háromféle szakköri foglalkozás-sorozaton, 9-9 témanapon, 1-1 napközis táborban, valamint tehetséggondozó foglalkozás-sorozaton, színháztörténeti vetélkedőkön való térítésmentes részvételre. A megtekintett előadásokhoz, megismert mesékhez kapcsolódóan módszertani, foglalkoztató anyagokat fejlesztettünk ki a projektben résztvevő intézmények részére. Köteteink adaptálható projektleírásokat, foglalkozásterveket, játékgyűjteményt is tartalmaznak. A kötetek a résztvevő intézmények részére eljuttatásra kerülnek.

A programok megvalósítási helyszínei változatosak voltak, hiszen az együttműködő intézményekben megtartott foglalkozások mellett a Katona József Színház, a Ruszt József Stúdió Színház, valamint a Kamaraszínház is helyszínt biztosított számunkra, így kívánjuk bővíteni, erősíteni meglévő szakmai kapcsolatainkat a projektben résztvevő köznevelési intézményekkel.

 

montazsmagazin.hu0
0

hírek innen, onnan

Hú, de dögös: Cindy Crawford lánya félmeztelen fotóval borzolja fel a kedélyeket

A dögös szupermodell lánya le sem tagadhatná felmenőit.

Még mindig elképesztően néz ki Jennifer Lopez fürdőruhában

Az 50 éves énekesnő újabb bikinis képet osztott meg magáról az Instagrammon, amit már több mint 7 millióan kedveltek. 

Nem a Ferrari napjával indult az F1-teszt

A Mercedes hozta a formáját, de a Vettel helyett beugró ferraris Leclerc a top10-be sem fért be.

Januárban még kellett a magyar vendégmunkás, de bajban vannak az Alpok turistaparadicsomai

Januárban nőtt a magyar dolgozók száma Ausztriában, de kevésbé, mint a román vagy lengyel alkalmazottaké. Az összes betöltött állás...

Kusnyír bízik benne, hogy Paksról elhozza a három pontot a Loki

Debrecen - A Mezőkövesdtől sajnos kikaptunk, de a Paks ellen itt a lehetőség a javításra - mondja a DVSC játékosa.

Újra több az egyéni vállalkozó, mint a cég ? így van ez Hajdú-Biharban is

Debrecen - Másfél évtized után újra több az egyéni vállalkozó Magyarországon, mint a társas vállalkozás.

Elkezdődött a visszaszámlálás - bezárják Franciaország legrégebbi atomerőművét

Szombaton megkezdődik a legrégebbi franciaországi atomerőmű fokozatos bezárása a kelet-franciaországi Fessenheimben - írja az MTI.

Elloptak két Lamborghinit, majd egymásnak ütköztek

A héten Bostonban néhány fiatal srác jó ötletnek gondolta, hogy betörnek egy autókereskedésbe, és elvisznek két Lamborghinit....

Martin Fourcade befogta Ole Einar Bj?rndalent a biatlon örökrangsorában

Az egyéni vb-aranyak számában érte utol a sport legendáját. Összesítettben még a második helyen van.

Műtrágyával hajtott óceánjárókkal csökkentenék az emissziót

Akár egy évtizeden belül is rendelkezésre állhat a technológia.

Megvan a férfi kosárlabda-válogatott szűkített kerete az Eb-selejtezőkre

A szövetségi kapitány öt játékostól köszönt el a felkészülés utolsó napjaiban.

Megszólalt a XII. kerületi önkormányzat a Normafánál történt fakivágásokkal kapcsolatban

A korábban tervezett 220 fa helyett csak 60 fától szabadultak meg egy parkoló miatt.

Sport

A feldúlt Klopp rendesen beleállt az Atléticóba

Egy igazi atléticós meccsen verte az Atlético a Liverpoolt, akik meglehetősen pipák voltak a meccs után.

Bírói csalással tudták csak megverni a Békéscsabát

Botrányos játékvezetés az Olimpiakosz elleni Challenge Kupa-negyeddöntőn. Óriásit küzdött a BRSE - a Pireusz nyert.

A PSG-nek erkölcsi csapás, a Liverpoolnak hatalmas kudarc volt a BL-kedd

Az Atlético játékosai úgy ünnepelték az angol csapat legyőzését, mintha megnyerték volna az egész sorozatot.

A világ legjobb csapata jött hozzánk, és mi legyőztük őket

Diego Simeone természetesen nagyon elégedett volt, miután az Atlético Madrid hazai pályán legyőzte a BL-címvédő Liverpoolt a nyolcaddöntő első meccsén.

Bolondot csináltak a komplett Real Madrid-védelemből

Így még biztosan nem láttad a hétvége egyik legfontosabb momentumát.

Hetek alatt szétkapkodták a csődbe ment BL-győztes kézicsapatot

Első két alkalommal még megmentették, harmadszorra már hivatalos a csőd.

Megszerezte a Juventus középpályását a Dortmund

A Borussia Dortmund labdarúgócsapata januári kölcsönvétele után kedden hosszú távú szerződést kötött Emre Cannal.

Süllyed a Barcelona hajója, egy vezető már lemondott

A Cadena SER által kirobbantott álhíres, kamuprofilos botrány elsodorhatja az FC Barcelona vezetését.

Kiesés elől menekülő csapat szívhat a Barcelona bénázása miatt

Ousmane Dembélé sérülését követően a katalánok engedélyt kaptak a szövetségtől, hogy az átigazolási időszakon kívül igazoljanak támadót. A Leganes nem akadályozhatja meg az üzletet, viszont nem is pótolhatja játékosát.

Óriási pénzbüntetést kapott a Ferencváros az MLSZ-től

Az NB I-et 21. forduló után két meccsel kevesebbet játszva is vezető csapatot három mérkőzés miatt büntették.

Neymar saját edzőjét támadta a Dortmund elleni vereség után

Thimas Tuchel szerint a brazil nem volt játékban, de Neymar szerint erről nem ő tehet.

0

Bulvár

Búcsúzzunk el a szuvenírként vásárolt hűtőmágnesektől!

Egészen fura kapcsolatot ápolok a hűtőmágnesekkel.

Meghalt egy négyhónapos kislány, miután az unokatestvére megerőszakolta egy esküvőn Indiában

Elkérte a csecsemőt az anyjától, hogy játsszon vele egy kicsit, amíg a szülők buliznak.

8 egykor gyakori keresztnév, amit ma már egyetlen babának sem adnak

A trendek változnak, és minden kornak megvannak a maga sláger keresztnevei. Ami egykor furcsán és újszerűen hatott, ma már lehet, hogy éppen ódivatúnak hat, és a most népszerű nevek egyszer majd biztosan olyan ritkaságnak számítanak, mint ezek a divatból kiment keresztnevek.

Roham az Aldikban - 88 százalékkal alacsonyabb ár a boltláncnál

Úgy tűnik, jól érzékelte az Aldi, hogy a briteknek mindent el lehet adni, ami valamilyen módon köthető a királyi családhoz. Ezúttal Katalin hercegné csizmája került a polcra, ahonnan semmi perc alatt elkapkodták.

Hagyd a bugyit, az csak összezavar.

Ha egyszer nem lehet a ruha alá semmit felvenni, akkor ez van. A sztárokat meg szerencsére úgysem zavarja a bugyi nélküli lét.

Magas a vérnyomás: ezeket tilos fogyasztani

A magas vérnyomás népbetegségenek számít. Érdemes azonban tenni ellene, mivel hosszú távon számos komoly betegség kialakulásának kockázatát megnövelheti. Nagyon fontos például, hogy megfelelően táplálkozzunk, és kiiktassunk az étrendünkből bizonyos...

Elkészült a javaslat a 4 százalékos nyugdíjemelésre

A Demokratikus Koalíció képviselői márciusban emelnék a járandóságokat, egyben visszamenőleg kifizetve az elmaradt havi nyugdíjpénzeket és kamatokat.

Visszahívást jelentett be a SPAR, vigye vissza, ha vett belőle

Alkatrészek válhatnak le róla, ez veszélyt okozhat.

Ő volt Topolino, Bujtor gyereksztárja - 35 év alatt ennyit változott

Kristály Barbara játszotta 1985-ben Az elvarázsolt dollárban Topolinót.

Gesztesi Panka álomszép helyen nyaral a családjával, fürdőruhában posztolt

Gesztesi Panka követői nagyra értékelik, hogy kicsit ők is élvezhetik a napsütést.

Fájdalmas csütörtök jön

Csütörtökön egy gyenge hidegfront halad át felettünk, ami sokaknál okozhat enyhébb panaszokat. Sokfelé erős lesz a szél is, ami jelentősen csökkentheti a komfortérzetet.

Bevonult a börtönbe a Való Világ sztárja, megkezdte fogházbüntetését VV Lóri

A villában csak 43 napot töltött, mert családja hiánya miatt feladta a játékot. Most hosszabb időre lesz bezárva. Kérdés, azt mennyire fogja bírni.

blogmorzsák

A 4 emeletes vagy 10 emeletes társasház a jobb?

Előnyöket és hátrányokat vizsgálunk. Melyik lesz a nyertes?

Első nap Stockholmban: találkozás Greta Thunberggel

„Ő motivált arra, hogy vonattal tegyem meg ezt a nagy utat.“

Házi teriyaki szósz

Érdemes otthon elkészíteni, mert sokkal finomabb, mint a bolti.

Fejenként 136 ezer forint kártérítést fizethet a Ryanair

Nem is jártak olyan rosszul azok az utasok, akik órákat dekkoltak a gépen Ferihegyen, mielőtt elindultak Gran Canariára.

A zuhanyzás károsító hatásai a bőrre

Megmutatjuk, hogyan védd bőröd, hajad a kiszáradástól, a klóros víztől.

Ezekbe a modellekbe ne tankolj E10 benzint!

Összeszedtük, hogy melyik autókban okozhat kárt az új üzemanyag.

Milliárdokért konténerekbe költöztetik a rabokat?

Ám ez is sok-sok milliárdba fog kerülni.

Kövér László választói nem egyenlőbbek Hadházyénál

Hova helyezzük a demokra­tikusan megválasztott képviselő kitiltását?

Az MSZP vállalja-e a rizikót?

„A legnagyobb rizikó az MSZP számára az, ha nem vállal rizikót.”

Számít a külső? Nagyon is!

Az átalakítások Alexandr Rogov munkáját dicsérik. Az orosz stylist hitvallása szerint a stílus nem pénz kérdése. És tényleg.

A legkirályabb Audit építettem meg

A satupadon Legóztam össze egy Audi Quattrót. Szó szerint.

0